Területcsere történhet Magyarország és Szlovákia között

E hét szerdán tárgyalja a szlovák kormány annak a szlovák-magyar határról szóló új államközi szerződésnek a tervezetét, amely egyebek mellett a két ország közös határa mentén 17 hektár földterület cseréjét irányozza elő. A szlovák belügyi tárca által kidolgozott tervezetet a kormány honlapján hozták nyilvánosságra.

A dokumentum szerint az új államközi szerződés kidolgozásának elsődleges célja az, hogy úgy rögzítsék a közös határokat, hogy azok függetlenek legyenek a két ország határfolyóinak folyásának esetleges megváltozásától. A jelenleg hatályos szabályozás ugyanis az államhatárt - ott ahol azt folyó alkotja - annak mindenkori vonalához, a folyam medréhez köti.

Az államhatár, a határfolyók mentén történő jelenlegi megfogalmazása a gyakorlatban hosszadalmas jogi megoldásokat igényel minden olyan eset rendezésére, amikor a folyók medrének vonala természetes úton megváltozik, ugyanakkor a még jelenleg használt dokumentáció a vonatkozó uniós irányelveknek sem felel meg.

Az új államközi szerződés tervezete ezen felül 17 hektárnyi - a közös határ mentén lévő - földterület cseréjével is számol. Erre azért van szükség, hogy kölcsönösen rendezni lehessen a határfolyók bizonyos szakaszain megvalósított vízgazdálkodási vagy egyéb építési munkálatok által igénybe vett területek hovatartozását. Néhány ilyen, időközben már megvalósult beruházásokat érintő változás ugyanis eddig még nem került bele a szlovák-magyar határról szóló szerződésbe.

A területcsere az Ipoly folyó térségét, a szlovákiai Újvár (Nové Zámky), Léva (levice) és Losonc (Lucenec) járásokat érinti. A szerződéstervezet értelmében elcserélendő 17 hektárnyi terület szlovák részről Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipelsky Sokolec), Szete (Kubánovo), Ipolyság (Sahy), illetve Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) települések kataszterében található.

A szerződés tervezetről még 2008-ban kezdett egyeztetést a szlovák és a magyar fél. Az új államközi szerződés tervezete szerdán kerül a pozsonyi kormány asztalára, amely azt várhatóan jóvá is hagyja. Ezt követően a dokumentumról szóló alkotmányos törvényt a szlovák törvényhozásnak is meg kell szavaznia, s csak ezt követően írhatják alá az államközi szerződést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.