Terjed a vírus és a pánik

Nagyobb nemzetközi összefogást sürget az amerikai ENSZ-nagykövet, aki az ebola sújtotta térségbe utazott. Az Egyesült Államokban már a negyedik ebolás esetet regisztrálták, Nyugat-Afrikában pedig hat országra terjedt át a halálos vírus.

Az ebola által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országba, Libériába, Guineába és Sierra Leonéba látogat Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A diplomata vasárnap Guineában kezdte meg a programját.

Power annak ellenére utazik a járvány sújtotta térségbe, hogy néhány republikánus képviselő a három országra vonatkozó utazási tilalom elrendelését sürgette az amerikai elnöknél. Barack Obama egészségügyi tisztségviselők tanácsára elutasította ezt, a szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy egy ilyen intézkedés a várttal ellenkező hatást érne el; részben azért, mert visszatartaná az embereket attól, hogy a helyszínen segítsék a betegség elleni küzdelmet.

Az amerikai ENSZ-nagykövet elutazása előtt azt mondta, hogy tisztsége révén lehetősége van nagyobb nemzetközi erőfeszítést sürgetni a betegség terjedése elleni harcban – írta az MTI. Az Egyesült Államokban riadalmat keltett, hogy a napokban újabb, már a negyedik ebolás esetet regisztrálták, ezúttal New Yorkban. Ott az Orvosok Határok Nélkül nevű jótékonysági szervezet egy Nyugat-Afrikában járt munkatársa került kórházba. Az újabb eset nyomán New York és New Jersey állam kötelező huszonegy napos karantént rendelt el a térségből New York valamely nemzetközi repülőterére érkező egészségügyi dolgozók és azok számára, akik közvetlen kapcsolatba kerültek ebolás betegekkel.

Immár megközelíti az ötezret az ebola halálos áldozatainak a száma – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben közzétett hét végi jelentéséből. A WHO hivatalos adatai szerint nyolc országban 10 141 megbetegedést regisztráltak, és a járvány mostanáig 4922 halálos áldozatot követelt. A vírus által leginkább sújtott három afrikai országból (Guinea, Libéria, Sierra Leone) került ki a halottak túlnyomó többsége, szám szerint 4912. Megbetegedésekről érkezett hír Nigériából és Szenegálból is, továbbá néhány elszigetelt esetről Spanyolországból, illetve az Egyesült Államokból.

Az első ebolás megbetegedésről számoltak be múlt pénteken a hatóságok Maliban: az afrikai országban a kórt egy kétéves kislánynál állapították meg, aki még aznap meghalt. A guineai kislányt a nagyanyja vitte magával Guineából. Mauritánia lezárta Malival közös határátkelőit az ottani ebolás haláleset miatt, hogy megakadályozza a betegség terjedését.

Mali elnöke, Ibrahim Boubacar Keita közölte, hogy országa Guineával közös határát nem zárja le, noha a gyerekkel és nagyanyjával sokan kapcsolatba kerülhettek, mert a négy napig tartó utazás alatt több száz kilométert tettek meg tömegközlekedéssel, és megálltak a fővárosban, Bamakóban is. A hatóságok úgy vélik, hogy legalább háromszázan érintkeztek a fertőzött gyermekkel. Mali már a hatodik nyugat-afrikai ország, ahol ebolás esetet jelentettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.