Terhesnő-jelző rendszert tesztelnek Koreában

Egy koreai város polgármesterének elege lett abból, hogy a kismamák nem kapnak helyet a tömegközlekedési eszközökön, ezért néhány helyi céggel összefogva olyan jelzőrendszert fejlesztettek ki és készülnek bevezetni, ami nagyon cikis helyzetbe hozza az elsőbbségi ülésen jogtalanul terpeszkedőket.

Elméletileg egyszerű ez
Elméletileg egyszerű ez
Forrás: http://pinklight.kr

Bár az eltérő kultúrák miatt Dél-Koreában kissé másmilyen etikett érvényes a tömegközeledésre, mint nálunk, de azt arrafelé sem nézik jó szemmel, ha egy kismama nem kap helyet a metrón. Ezt a gyalázatot elkerülendő egy olyan rendszert tesztelnek, ami rózsaszín fénnyel jelzi az utasoknak, ha babapocak van a fedélzeten.

A The Pink Light (A Rózsaszín Fény) kampányt 500 várandós nő bevonásával tesztelik a dél-koreai Busan metróvonalán egy ötnapos periódusban. A nők egy szenzoros érzékelőt kapnak, amely jelet küld a metrókocsik elsőbbségi ülései mellé szerelt lámpáknak, amelyek rózsaszín fénnyel világítanak, ha kismama lépett a szerelvényre. Az elemes érzékelők egy kis medálba vannak rejtve, amit a kézitáskára ajánlott rögzíteni. A medállal nem lehetne visszaélni, ugyanis az elemük csak hat hónapig bírja, vagyis addig, amíg már egyértelműen megállapítható a felületes szemlélő számára is a terhesség ténye. A fényt meglátva az utasok felszabadítják a helyet, ha épp ül azon valaki.

A projektet a város vezetése indította helyi vállalatokkal közreműködve. A polgármester, Suh Byung-soo azt mondja, így akarnak segíteni a várandós nőknek, hogy érvényesíteni tudják a biztonságos üléshez való jogukat, ahogy azt a jó modor is megköveteli.

Sok nő ugyanis arra panaszkodott a városban, hogy nagyon nehezen jut helyhez a tömegközlekedési eszközökön, az emberek nem adják át a helyüket, vagy el se jutnak a szabad ülésig, mert a figyelmetlen utasok akadályozzák őket.

Csinos kis táskaékszer, de talán nem indenki örül a rózsaszín (rivalda) fénynek
Csinos kis táskaékszer, de talán nem mindenki örül a rózsaszín (rivalda) fénynek

A közösség válasza erre az volt, hogy sok esetben nem lehet észrevenni, ha egy nő gyereket vár, ezért tűnhet szándékos udvariatlanságnak és nemtörődömségnek a puszta figyelmetlenség.

Az ötlet persze nem jön be mindenkinek. Ellie Gibson tech-újságíró, úgy is mint anyuka azon a véleményen van, hogy ez a rózsaszínfény-dolog egy egyszerű probléma túlbonyolítása – írja a BBC.

Gibson egy a szülői létről szóló Podcastjében emlékeztet rá, hogy a londoni metrón osztogatott Baby on Board (baba a fedélzeten) kitűzők is kényelmetlenül sok figyelmet szerezhetnek egy nőnek. „Nem vagyok benne biztos, hogy komfortosan érezném magam, ha kialudnának a rózsaszín fények, amikor leszállok a vonatról.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.