Tényleg létezik 'férfiinfluenza'

A nők többsége szerint csupán arról van szó, hogy a férfiak jobban nyafognak a megfázás miatt. Pedig a legújabb kutatás szerint tényleg létezik „férfiinfluenza”.

A férfiak azért szenvednek jobban a köhögéstől és a náthától, mert több hőmérséklet-receptor van az agyukban, így kellemetlenebb tüneteket tapasztalnak. A gyerekek ugyanúgy élik meg a megfázást, mert a fiúkban és a lányokban azonos méretű az érintett agyi terület, amikor azonban a fiúk kamaszodni kezdenek, a tesztoszteron hat erre a területre, és a nucleus preopticus nevű terület megnő.

Dr. Amanda Ellison, a Durham Egyetem kutatója azt is elmondta, hogy amikor megfázunk, a szervezet egyik reakciójaként megemelkedik a testhőmérséklet a kórokozók elpusztítása érdekében. Amikor az immunrendszer támadásnak van kitéve, a nucleus preopticus megnöveli a testhőmérsékletet a kórokozók kiirtására. A férfiak azonban több hőmérséklet-receptorral rendelkeznek, mivel a szóban forgó agyi terület nagyobb, mint a nőkben.

„A férfiaknak ilyenkor tehát magasabb a testhőmérséklete, és rosszabb a közérzetük” – idézi a Medipress Dr. Ellisont. „Ha tehát arról panaszkodnak, hogy pocsékul érzik magukat, valószínűleg így is van.”

A korábbi kutatások, amelyek egérkísérleteken alapultak, nem hoztak meggyőző eredményeket a „férfiinfluenza” létezését illetően. Dr. Ellison azonban emberi agyakon végezte kutatását, és a férfi és a női agy közötti különbség kimutatásával bizonyította az eltérő viselkedés okát. A szakértő azonban elismeri, hogy az eredmények így is ellentmondásosak lehetnek, és a férfiinfluenzáról szóló vita minden bizonnyal továbbra sem zárul le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.