Téli lélekmelegítő: a forralt bor - receptek

A karácsonyi vásárok és a sítúrák főszereplője a forralt bor sokak kedvence a hideg évszakban. Mivel nagyjából negyed óra alatt elkészül, érdemes „vesződni” vele és becsempészni hétköznapokba is.

A jó forralt bor már az illatával is felmelegít és elvarázsol, a rossz forralt bor viszont förtelmes, elrontani pedig nem is olyan nehéz. Mint az alábbi receptekből is látható, a jó alapanyagok kiválasztásán és arányuk eltalálásán múlik minden.

A karácsonyi vásárok és a sítúrák főszereplője a forralt bor
Kovács Bence 2007.11.30. Digitális 375. sz. DVD. Vörösmarty tér, karácsonyi vásár, kereskedelem karácsonyi készülődés forralt bor kirakat, vásár

Szinte minden családban van egy jól bejáratott recept, ami valószínűleg sokban hasonlít arra, amit Horváth Ilona ír le gasztronómiai alapműnek számító Szakácskönyvében, melyből generációk tanultak meg sütni-főzni.

A könyv először 1955-bent jelent meg, a kötet 1984-ben a 13. kiadásnál tartott (az alább recept is ebből származik), mára viszont lehetetlen megállapítani, hogy hányszor nyomták újra, mert időközben a kiadók leszoktak a számozásról, de a képekkel gazdagon illusztrált modern változattól a bőrkötéses díszpéldányokig mindenféle formában fellehető.

Horváth Ilona féle alaprecept:

Semmi cécó, puritán és érthető, ám a fűszerek pontos mennyiségére nincs utasítás, pedig a fűszerezés adja meg a forralt bor lényegét.
Hozzávalók 4 személyre: 6 dl bor, 3 dl víz, 10-12 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, fél citrom leve és héja
A hozzávalókat egyszerűen összevegyítjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet és poharakba szűrve forrón tálaljuk.
A könyv tartalmaz egy további forralt boros receptet is,ami kiegészíti az előzőt.

Forralt bor tojással: Két tojás sárgáját egy kanál cukorral és egy kanál vízzel elkeverünk, és ezt lassanként, fokozatosan a forralt borhoz adagoljuk, vigyázva, hogy össze ne fusson.

Egy kis rafinéria: Horváth Ilona szerint finomabb, ha fele-fele arányban fehér és vörös bort használunk.

Modern recept egy kis keleties beütéssel:

Az alábbi részletes recept a népszerű desszert.eu honlapról származik. Horváth Ilona klasszikus receptjétől annyiban tér el, hogy itt a hozzávalók pontos mennyiségét is megadják, illetve az elkészítés módja is változik kissé.
Hozzávalók 4 személyre: 750 ml száraz, nem túl savas vörösbor, 70 g kristálycukor, 2 rúd fahéj, 8 szem szegfűszeg, 3 szem szegfűbors, 4 db citromszelet, 2 szem zöld kardamom (beszerezhető Ázsia boltokban, ha nincs, elhagyható)

Az elkészítési javaslat annyiban tér el a klasszikus recepttől, hogy itt a bort csak melegíteni kell, forralni nem szabad, mert elvész az aromája. Ha a végeredmény nem lenne elég édes, porcukorral bátran lehet javítani rajta.

Önnek is van egy jó receptje?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.