Tél végére kritikus a magyarok D-vitamin-szintje

Elengedhetetlen az egészséges élethez, mégis, tél végén a szükséges mennyiség tizede sincs a magyarok szervezetében. Pedig az influenza és a depresszió is megelőzhető lenne a D-vitaminnal.

A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban - tette közzé a Magyar Prevenciós Orvos Társaság. Erről a vitaminról általában a napfény kapcsán esik szó, pedig az egészséges élethez legalább olyan elengedhetetlen, mint a C-vitamin, a kutatások szerint a csontok és az idegrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt még a téli depresszió megelőzésében is szerepe van. A szervezet szerint a D-vitamin-hiány igen komoly népegészségügyi probléma ma Magyarországon, ezért orvosok indítanak kampányt a lakosság felvilágosításáért.

A tavaly létrejött D-vitamin-konszenzus szerint - melyet akkor 14 orvostársaság is aláírt - a magyarok halandóságát 7-10 százalékkal, átlagéletkorát 2-3 évvel javíthatná a D-vitamin-szint jelentős emelése. Ami nem is nagy kihívás, hiszen a felmérések szerint a tél végére teljesen kimerül a szervezetünk, a magyarok a szükséges D-vitamin-mennyiség 2-4 százalékával rendelkeznek csupán. Különösen fontos lenne a gyermekek ellátása, mert a D-vitamin hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség kockázatát.

Nem véletlen, miért nevezik mindenhol éltetőnek a napfényt, ennek hatására állítja elő ugyanis szervezetünk a D-vitamint. Ez az anyag pedig valójában nem is egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga", amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára hat közvetlenül. Dr. Takács István, a Magyar Prevenciós Orvos Társaság elnöke elmondása szerint Magyarország éghajlatán ősztől tavaszig nem ér bennünket annyi napfény, amely elegendő D-vitamin-termeléshez járul hozzá. Ezért fontos a táplálkozás, bár sok a tévhit ezzel a vitaminnal kapcsolatban.

A tejtermékekben például szinte alig van, igazán sokat a tengeri halak tartalmaznak, amit viszont a magyarok alig esznek. A tojássárgájában ugyan sok van, de napi 16 biztosítaná a megfelelő bevitelt, ami ugye a koleszterinszint szempontjából egészségtelen. A modern életmód miatt a D-vitamin-hiány globális egészségügyi probléma.

Téli napsütés
Tél napsütés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.