Teknősvéren és nyers halon élt az egy évig az óceánon sodródó férfi

Jose Salvador Albarengo a hétvégén ért partot az Ebon korallszigetek egyikén, miután több mint egy évig sodródott a Csendes-óceánon. Azt állítja, teknősvéren, nyers halakon és sirályokon élt, és folyamatosan imádkozott.

"Élek. Élek, és el sem hiszem" - mondta Jose Salvador Albarengo a MailOnline-nak. A férfi elmondása szerint 2012 decemberében indult útnak Mexikóból El Salvadorba egy kis hajón. Ő és társa cápavadászatra indultak, de valószínűleg elromlott a csónak motorja, az áramlatok pedig elsodorták őket. Beszámolója szerint a 15 és 18 év közötti útitársa egy hónap alatt belehalt a zord körülményekbe: nem bírta az égető napsütést és a nyers húst sem. Alvarenga a holttestet a vízbe dobta.

Ő tovább hánykolódott a tengeren, olykor esővizet, olykor saját vizeletét itta meg, hogy pótolja a folyadékot, ha pedig nem esett, teknősöket fogott és azok vérét fogyasztotta. Leginkább nyers halakkal és madarakkal táplálkozott az útja során. Körülbelül 16 hónapot töltött a vízen, ezalatt az idő alatt végül majdnem 13 ezer kilométert sodródott. 

Végül az Ebon korallszigetek egyikén kötött ki, ott vették észre a helyiek. Egy épp ott tartózkodó norvég antropológus, Ola Fjeldstad a BBC-nek elmondta, csónakba ültek és átmentek a férfihez, akinek hajójában kagylóhéjakat, halakat, egy elpusztult teknőst és egy még élő kismadarat találtak. A férfi rossz állapotban volt, mind fizikailag, mind lelkileg. Nagyon megviselték a történtek, Albarengo nem tudja pontosan, mennyi idős, véleménye szerint 36 és 38 körül lehet, ám ennél jelenleg jóval idősebbnek látszik. Haja bozontos, szakálla nőtt, bőrét szétmarta a só. Nem emlékszik arra, melyik faluban lakott El Salvadorban, és a családja telefonszámát sem tudta megmondani a hatóságoknak. 

Néhányan megkérdőjelezik az általa elmondottakat. Ennek egyik oka az, hogy jobb állapotban van, mint ahogy lennie kellene, ha valóban tizenhat hónapot hánykolódott volna az óceánon. Nem tűnt túl soványnak, de az orvosok szerint ez azért van, mert felpuffadt a teste a körülmények miatt. A vérnyomása alacsony volt, és nehézkesen ment neki a járás. Fizikailag valószínűleg hamarabb helyrejön, mint lelkileg, hiszen látta a társát meghalni, és ő is állandó halálfélelemben élt. Az orvosok szerint most leginkább nyugalomra van szüksége, ez talán majd helyrehozza az emlékeit is.

A szigetország bevándorlási illetékese szerint amerikai segítséggel megpróbálják felkutatni a férfi családját, hogy mielőbb hazatérhessen, hiszen minden vágya, hogy újra láthassa feleségét és 10 éves kislányát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.