Tekintélyes holland író pattant le a berlini könyvtár őreiről

Nem engedték be a berlini Nemzeti Könyvtár olvasótermébe a 75 éves Cees Nooteboom holland írót, akit gyakorta emlegetnek a Nobel-díj esélyesei között, a bejáratnál ugyanis holland jogosítványát mutatta fel személyazonosságának igazolására, de a könyvtár csak az európai jogosítványt fogadja el.

Nooteboom október óta tartózkodik a német fővárosban, ahol új regényét írja, és csütörtök este kapja meg a berlini egyetem tiszteletbeli doktori címét. A könyvtári eset a múlt héten történt.
   
A könyvtár szóvivője elmondta az AFP-nek, hogy miközben a bejáratnál folyt a vita, a könyvtár egyik munkatársa felismerte a holland írót és elsietett, hogy egy vezető segítségét kérje a probléma megoldásához, de mire visszaért, Noteboom már eltávozott. "Minden nagyon gyorsan történt."
   
A Der Tagesspiegelnek nyilatkozva az "áldozat" furcsállotta, hogy Németországba beléphet útlevél nélkül, de egy olvasóterembe nem.
   
A könyvtár szóvivője közölte: Barbara Schneider-Kempf igazgató levelet ír Cees Noteboomnak, és ebben biztosítja arról, hogy nagyon örül jövetelének.
   
A holland elbeszélés- és regényíró úti beszámolók szerzőjeként, költőként és esszéistaként is ismert. Központi témái: a halál, az én rejtélye, a valóság és a képzelet viszonya. Munkáinak jelentős része útirajz, de ő magát leginkább költőként határozza meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.