Tejjel a fokhagymás szájszag ellen

A fokhagymás étel egészséges, de másnap kellemetlen következményei vannak embertársainkra nézve. A markáns szájszag ellen azonban hatékony, ha még az étkezés közben megiszunk egy pohár tejet - derítették ki amerikai kutatók.

A fokhagyma bűzlő összetevője kénvegyületekből, pontosabban allil-metil-szulfidokból áll, amelyekkel még az emésztőrendszer sem képes megbirkózni. Ezért ezek az illatanyagok légzés vagy izzadás útján hagyják el szervezetünket.

Az Ohiói Állami Egyetem táplálkozáskutatói számos módszert teszteltek a fokhagymás szájszag ellen, és azok közül a tej vált be a leginkább. A tej a kénvegyületek csaknem ötven százalékát megsemmisíti a leheletben, ezzel még a fogmosásnál is hatékonyabb - közölte a kutatás vezetője, Sheryl Barringer a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de). Felfedte azt is, hogy az átlagos zsírtartalmú tejjel jobb eredményeket sikerült elérni, mint a zsírszegény változattal.

Aki még az étkezés közben megissza a pohár tejet, és azzal öblíti le a fokhagymás étket, a lehető legtöbbet teszi meg annak érdekében, hogy másnap nyugodt szívvel beszélgethessen kollégáival és ismerőseivel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.