"Tegnap megöltek, de az ezt követő megaláztatás még ennél is rosszabb volt"

Két meggyilkolt argentin turistalány nevében posztolt a Facebookon egy paraguayi diáklány, aki megelégelte a hozzászólásokat az interneten, amelyek azt firtatták, hogy vajon mit tettek a lányok, amivel kiprovokálták a gyilkosságot.

A huszonkét éves María Coni és barátnője, a huszonegy éves Marina Menegazzo hátizsákos turistaként utazgattak Ecuadorban - írja a BBC. A két lánynak elfogyott a pénze, de találkoztak két férfival, akik szállást ajánlottak nekik éjszakára. A lányok már nem érték meg a reggelt, még aznap éjszaka megölték őket és testüket fekete nejlonzsákba csomagolták. A rendőrség elfogta a két férfit, akik bevallották, hogy ők ölték meg a turistákat.

A kegyetlen, de nem kirívónak számító eset azonban hatalmas vitát generált az interneten, miután több hozzászóló felvetette, hogy a diákok a viselkedésükkel, a ruhájukkal, vagy más módon maguk okozták a vesztüket. Egyesek azt kérdezték, hogy miért utaztak a nők egyedül. Az "egyedül utazó" kifejezés spanyol megfelelője - #viajosola - az ezt követő hetekben a Twitter egyik legnépszerűbb kifejezése lett. Sokan rámutattak arra, hogy a lányok nem voltak egyedül, hiszen ketten együtt utaztak, és nem csak az áldozatokat vették védelmükbe, de az egyedül utazó nőket általában is.

"Először 16 évesen utaztam egyedül, és azóta is sokszor megtettem, még az után is, hogy férjhez mentem. Nem fogom feladni a #viajosola-t" - jelentette ki egy kommentelőnő. "Szeretnék egyedül utazni anélkül, hogy attól kelljen félnem, megbűnhődöm érte" - tweetelte egy másik.

A vitába egy neves argentin pszichiáter is beszállt, aki azt kérdőjelezte meg, hogy miért vállaltak ilyen nagy kockázatot a lányok. A szakember később kijelentette, hogy nem az áldozatokat akarta hibáztatni, de a népharag őt is elsöpörte. 

Az áldozathibáztató hozzáállásra válaszként született a paraguayi diáklány, Guadalupe Acosta Facebook posztja, ami egy, az áldozatok szemszögéből írt vers.

"Tegnap meggyilkoltak..., de ami rosszabb a halálnál is, az a megszégyenítés, ami utána következett" - szól a kezdő sora. A posztot több, mint 700 ezren osztották meg eddig. Acosta a lányok szempontjából képzelte el a történteket és ezt írta meg.

A szerző a BBC-nek elmondta, hogy az online reakciók elolvasása késztette a posztolásra. "Az ehhez hasonló megjegyzések nagyon gyakoriak a dél-amerikai országokban, amikor egy nőt gyilkolnak meg."

A versben az egyik áldozat a haszontalan kérdések ellen is felemeli a szavát, amit ilyenkor a nőnemű áldozatoktól kérdeznek. "Milyen ruha volt rajtad? Miért voltál egyedül? Miért utazik egy nő kíséret nélkül? Mire számították, mikor ilyen veszélyes környékre mentél?"

A Facebook-poszt népszerűsége Acostát is meglepte. "A jogszabályok alapján a nők és a férfiak egyenlőek. Ezek azonban a törvények, a valódi világ más" - magyarázza. "Mindannyiunknak empatikusabbnak kell lennünk. Bele kell képzelni magunkat mások helyzetébe és megpróbálni megérteni őket. Csak így tudunk valódi változást elérni."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.