Technika ide vagy oda: van, amiből jobb a hagyományos

Sokan vannak, akik szerint a laptopon való jegyzetelés sokkal gyorsabb és hatékonyabb a papír alapú jegyzetkészítésnél. Bár az elektronikus jegyzetelésnek kétség kívül megvannak az előnyei, amerikai tudósok szerint a modern módszer ronthatja a tanulmányi teljesítményt, mivel "ész nélküli másolásra" ösztönöz.

A vizsgálatok szerint a manuálisan jegyzetelő tanulók sokkal jobban értik a nemrég megtanult tananyagot, mint azok, akik laptoppal készítik a jegyzeteiket. A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a laptopot használó tanulók valóban képesek-e összefoglalni és hatékonyan leírni az új információkat, vagy csak gyorsan leírnak mindent, amit hallanak.

Vizsgázó egyetemisták. Az iskolák nehezen jelentenek
Vizsgázó egyetemisták. Az iskolák nehezen jelentenek

Az első kísérlet során Pam Mueller (Princeton Egyetem) és Daniel Oppenheimer (UCLA) a laptoppal, valamint hagyományos módszerrel jegyzetelő egyetemi hallgatókat vizsgáltak meg: a hallgatók mind ugyanazon az előadáson vettek részt, és a kutatók megkérték őket, hogy hagyományos jegyzetelési módszereiket használva próbálják meg összefoglalni az elhangzottakat. Fél órával később aztán kitöltettek velük egy tesztet a tananyagról.

Dr. Mueller és Dr. Oppenheimer szerint egyértelmű volt, hogy a laptopot használó hallgatók sokkal több jegyzetet készítettek, mint a kézzel jegyzetelők. Ugyanakkor ezek a hallgatók hajlamosabbak voltak ész nélkül leírni azt, amit hallottak, anélkül, hogy értelmezték volna az elhangzottakat - írja a Medipress.

Bár a tesztek alapján mind a két csoport tagjai nagyjából azonos mértékben sajátították el a tananyagot, a kézzel jegyzetelők sokkal pontosabban értették a fogalmakat.

A kutatók ezek után kíváncsiak voltak, hogy a két csoport közti különbség hosszabb idő elteltével is érezhető-e, ezért megismételték a kísérletet, de ezúttal egy héttel később, egy előre megbeszélt időpontban kérték számon a tananyagot, hogy a hallgatóknak legyen idejük átnézni a jegyzeteiket.

Az eredmények szerint a kézzel jegyzetelők ezeken a teszteken is jobban teljesítettek és hatékonyabban készültek fel a számonkérésre, mint a laptoppal dolgozók. A Psychological Science című tudományos szaklapban publikált kutatási eredmények szerint a kézzel jegyzetelők mindkét esetben jobban emlékeztek a tényanyagra és a különböző fogalmakra.

A kutatók úgy vélik, a vizsgálati adatok alapján egyértelmű, hogy a manuális jegyzetelés sokkal hatékonyabb módszer a tananyag elsajátítására és a vizsgákhoz való felkészülésre, mint a digitális. "A laptopon jegyzetelők lehet, hogy több adatot rögzítenek, de sokkal kevésbé értik a lényeget, mivel nem dolgozzák fel az információt, csak leírják azt, amit hallanak" - írják a tudósok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.