„Muszlim vagy, szóval be kéne fognod a pofád"

Tahera Ahmad diétás kólára szomjazott meg a United Airlines Chicagóból a fővárosba, Washingtonba tartó járatán, így amikor a légiutas-kísérő megkérdezte, mint kér, rendelt is egy dobozzal. Meg is kapta, de a doboz fel volt bontva, amikor pedig tiltakozni akart emiatt, iszlamofób sértésekben tört ki a stewardess és az utastársai is.

Az eset a hétvégén történt az Egyesült Államokban. Ahmad – a chicagói Northwestern University hallgatója, ahol az egyetemi lelkészi szolgálatot is ellátja – a Facebookon írt róla.

Eszerint a lány kálváriája akkor kezdődött, amikor a United Airways járatán megszomjazott, és kért egy doboz diétás kólát. Bár a stewardess ki is hozott neki egy kólát, a doboz ki volt bontva. Ahmad pedig nyilvánvaló higiénés okokból nem akart így inni belőle. A lány erre kért egy másik dobozzal, amelyet ő maga nyithat ki, a légiutas-kísérő azonban közölte vele, hogy a szabályzat értelmében bontatlan dobozt nem hozhat. Mintha ezt nem is ő mondta volna, a stewardess valamivel később egy bontatlan doboz sört szolgált fel egy Ahmadtól nem messze ülő férfi utasnak, amikor pedig a lány felháborodottan kérdőre vonta emiatt, a stewardess azt megismételte, hogy nem hoz bontatlanul, mégpedig azért – tette hozzá – mert azt az utasok esetleg fegyverként használhatnák a repülőgépen.

Ahmadot ez a válasz vajmi kevésé nyugtatta meg. Azzal folytatta, hogy akkor őt ezek szerint diszkriminálják, amire a stewardess fogta magát, felbontotta a férfi sörét és a lányra utalva megjegyezte  Ez azért van, hogy ne tudd fegyverként használni." A lány felháborodottan az utastársakhoz fordult segítségül, ám ahelyett, hogy bárki is kiállt volna mellette, még jobban megalázták. „Muszlim vagy, szóval be kéne fognod a pofád" – mondta neki egy férfi, majd amikor Ahmad kiborulva visszakérdezett, fenyegetően előrehajolt és a szemébe nézett. „Jól tudod, hogy fegyverként használnád, szóval fogd be a pofád!" – ismételte meg.

Az utasok között senki nem akadt, aki Ahmadot megvédte volna, a legtöbben csak rosszallóan a fejüket rázták. A lány az út hátralévő részét csöndben sírdogálva töltötte, majd leszállás után megosztotta a történetét a Facebookon.

A bejegyzés futótűzként kezdett terjedni az interneten, és bár a lány a hozzászólásokra nem reagált, mozgalom indult a védelmében a légitársaság bojkottálására, többek között a Twitteren is a #unitedfortahera hashtag alatt.

A United Airlines szóvivője, Charles Hobart a Guardiannek azt mondta, a légitársaság megpróbálta felvenni a kapcsolatot Ahmaddal annak érdekben, hogy „jobban megértsék", mi történt. A járat egyébként nem a United Airlines, hanem a regionális partnere, a Shuttle America tartja fenn, amelynek az anyacégével, a Republic Airways-zel Hobart szerint már felvették a kapcsolatot a helyzet tisztázása érdekében. A Republic Airways – jegyzi meg a brit lap – mindeddig nem válaszolt az italpolitikáját firtató újságírói kérdésekre.) A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szabályzata egyébként tiltja az alkoholtartalmú italok felszolgálását bontatlanul, de ez a dobozos üdítőkre nem vonatkozik.

Ahmad a Chicago Sun-Timesnak azt mondta, hogy kapott egy bocsánatkérő levelet a légiutas-kísérőtől a maga és a lányt fenyegető utas nevében. Ebben a stewardess elismerte, hogy ő és az utas is etikátlanul viselkedett. A United Airlines más képviselői mindeddig nem vették fel a kapcsolatot a bornírt iszlamofóbiának áldozatul esett lánnyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.