Tavasz a kertben: metszés, nyírás, ültetés

Melyik a kedvenc hónapja? Mikor a legszebb a kertje? Ki-ki talán másra szavazna, mégis az április-májusi virágpompának kevesen tudnak ellenállni. Sokakat a szabadba csábít a napfény és az illatözön, na meg a tengernyi kerti munka. Lássuk, mik az aktuális teendők!

Melyik a kedvenc hónapja? Mikor a legszebb a kertje? Ki-ki talán másra szavazna, mégis az április-májusi virágpompának kevesen tudnak ellenállni. Sokakat a szabadba csábít a napfény és az illatözön, na meg a tengernyi kerti munka. Lássuk, mik az aktuális teendők! Akinek kertje van, most aztán felgyűrheti az inge ujját! Az április-május a legmunkaigényesebb időszak, s talán a legszebb is.

Reviczky Zsolt 2007.03.07. Digitális 81. sz. DVD nőnap illusztráció virágok

Április a zöldségek hónapja, de az összes fűszer- és gyógynövényt is ilyenkor kell elvetni. Egyéni ízt adnak ételeinknek, élvezhetjük saját növényeink gyógy- és regeneráló hatását, ráadásul nem is túlzottan igényesek, csupán egyetlen dologra van szükségük: napos helyre!

Díszkertünk is életre kel, a krókuszok, nárciszok, jácintok és tulipánok sorát a nyáron és ősszel viruló évelők és egynyári virágok magjainak elvetése követi.

A veteményeskertben elvethetjük a sárgarépát, cukorborsót, nyári és jégcsapretket, póréhagymát, dughatunk újra vörös- és fokhagymát, végleges helyére vethetünk uborkát, tököt, fejes salátát, céklát, káposztaféléket, karalábét, brokkolit. Kiültethetjük az előcsíráztatott burgonyát és spárgát is. Ültethetünk még bogyós gyümölcsöket is.

Lassan, fokozatos szoktatás után a szabadba kerülhetnek átteleltetett dézsás növényeink, metsszük, öntözzük és tápozzuk őket a szebb virágzás érdekében. Szükség esetén most még átültethetjük őket.

Most kell lenyírni a zöldellő pázsitot, hogy később dús és könnyen kezelhető legyen. Nagy divat nyugaton a vadvirágok, réti füvek telepítése. Nálunk a baltacím, pipitér, vadlen is szépen díszlik a homoki kertekben. Az új gyephez most kell elvetni a fűmagot. Szárítsuk meg a levágott füvet, és használjuk fel az ágyások takarására, árnyékolására – mulcsolásra.

Szórjunk a fák tövébe sarkantyúkamagot, így nem támadják meg fáinkat a levéltetvek, mert a sarkantyúkát jobban szeretik, ugyanígy védik a burgonyát is, ha a sorok közé ültetjük.

Május elején fohászkodjunk esőért a bőséges termés érdekében, majd a Fagyosszentek után elvethetjük, kiültethetjük az előnevelt palántákat: bab, dinnye, uborka, paradicsom, paprika, cukkini, tök, padlizsán. Szintén kikerülhet napos helyre a bazsalikom és a majoránna is. Elültethetjük az előnevelt napraforgót és az átteleltetett gumóknak (pl. dália, kardvirág) is már a földben a helye.

Az epertövek talaját szalmával árnyékoljuk, a hónapos és jégcsapretket gilisztaűző varádicsból készült teával permetezzük a földibolhák ellen. A sárgarépát hagymakivonattal védjük a kártevők ellen. A levéltetvek egyébként utálják a csalánkivonatot, a gombafertőzések réme pedig a zsurlóforrázat, melyet az eper esetében szürkepenész, a rózsáknál lisztharmat ellen vethetünk be.

Beültethetjük már az erkélyládákat is akár virágokkal, akár fűszerekkel (kapor, koriander, tárkony, majoránna, metélőhagyma, petrezselyem). A konyhakertben pedig már szüretelhetünk a fűszernövényekből, a szurokfű, borsfű, lestyán, citromfű, borsmenta, zsálya, tárkony, kakukkfű készen áll a konyhai felhasználásra.

Távolítsuk el növényeinkről (pl. rózsa, orgona, rododendron) az elszáradt virágokat, így hosszabb és gazdagabb virágpompában lesz részünk. 

(Forrás: Paramedica)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.