Tasnádi szerint egy médiavállalkozó rendelte meg a Fenyő-gyilkosságot

A Fenyő-gyilkosság büntetőperében tanúként meghallgatott Tasnádi Péter a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön arról beszélt, hogy egy médiavállalkozó bízta meg Fenyő János megölésével.

Jozef Rohac elsőrendű vádlott védőjének kérdésére a tanú előadta, hogy a vádlottakat nem ismeri, Fenyő azonban régi ismerőse volt, aki megbízta több feladattal is, és vitájuk nem volt.

Tasnádi megnevezett egy másik médiavállalkozót, aki állítása szerint 16-17 éve egy XI. kerületi hotel kerthelyiségében négyszemközt megbízta Fenyő megölésével.

Tasnádi Péter azt mondta, filmekben látta, hogy kell az ilyet csinálni: a sokmilliós díj felét kérte előre és meg is kapta. Egy ismerősének és az akkori feleségének beszélt is erről, mire ismerőse elkezdett fontoskodni, még terepszemlét is tartott - állította -, de neki esze ágában sem volt a bérgyilkosságot elkövetni, csak a pénzt vette fel. Fenyő megöléséről Las Vegasban értesült, mire nyomban felhívta "megbízóját", hogy kéri a pénz másik felét, és meg is kapta - mondta.

A tanú szerint egyébként a médiavállalkozónak biztosan nem lehetett köze Fenyő megöléséhez, hiszen akkor nem fizetett volna neki. Ezt leszámítva máig nem tud semmit a gyilkosságról - vallotta.

Tasnádi Péter elmondta azt is, szégyelli, hogy "lehúzta" a médiavállalkozót, aki korábban barátja is volt, de ez "olyan magas labda volt, hogy nem lehetett kihagyni".

A tanú előadta, hogy a gyilkosság után felhívták egy mobilszámról és fenyegetően beleüvöltötték a telefonba: "Vico!" (Ennek a médiabirodalomnak a feje volt Fenyő János.) Majd pedig azt üzenték neki, hiába bujkál Amerikában, úgyis ki fogják nyírni. Ezután rendőrismerősei segítségével kinyomoztatta, ki volt a telefonáló. "Beszélgettek" vele, mire a meggondolatlan telefonbetyár "megbetegedett és kórházba került" - mondta.

Tasnádi Péter beszélt arról is, hogy volt felesége korábban a Fenyő-üggyel összefüggésben feltehetően terhelő vallomást tett rá. Ezt abból gondolja, hogy utána az asszony egy évtizedig rendőri védelmet kapott, kommandósok kísérték.

Azt is előadta, hogy egy ismert - a tárgyaláson megnevezett - nyomozó korábban megpróbálta rábizonyítani a Fenyő-gyilkosságot.

Tasnádi Péter a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában nem tagadta, hogy néha megverettek embereket, de "ez nem olyan nagy dolog", gyilkosságról viszont szerinte szó sem volt. Korábbi vallomásában azt is felvetette, hogy minek keveredett volna 30 millióért egy bérgyilkosságba, amikor havonta ennyit keresett "legálisan", és lakása volt Las Vegasban, ahol évről évre hónapokat töltött.

A bíró annyit kérdezett, hogy a médiavállalkozó kizárólagos megbízást adott-e neki vagy "tendereztette a Fenyő-gyilkosságot" a potenciális kivitelezők körében, mire a tanú közölte, hogy ebben az ügyben nem tudott versenytársakról.

A védelem kérésére megidézett, jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő, korábban többször is súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélt Tasnádi Péter felnyírt punkfrizurával, fegyencruhában, kommandósok kíséretében érkezett a tárgyalóba. Arra a kérdésre, hogy mi a jelenlegi foglalkozása, úgy válaszolt: kisnyugdíjas.

A tárgyalóban sokan nevetve hallgatták a kalandos történetet, amelyet a tanú kedélyesen mosolyogva adott elő. A tárgyalásra megidézték a Tasnádi Péter által megnevezett vállalkozót is, de amikor benyitott a terembe, a bíró nyomban el is bocsátotta őt azzal, hogy semmi szükség a meghallgatására.

Lapunk beszélt a Tasnádi által említett médiavállalkozóval, aki nem kívánt nyilatkozni, miután a tárgyaláson a bíró sem tartotta szükségesnek a meghallgatását. 

A tárgyaláson ismertették azt is, hogy egy magánszemély beadvánnyal fordult a bírósághoz, amelyben a Fenyő-gyilkosság "megoldását" osztotta meg a hatóságokkal, mire az ügyész jelezte, hogy tapasztalataik szerint a hölgy rendszeresen traktálja a hatóságokat hasonlókkal különböző ügyekben.

A tárgyaláson a vádlott, Jozef Rohac arról beszélt, hogy a Fenyő-gyilkosság kulcsa a szóban forgó médiavállalkozó, és ha a hatóságok erre nincsenek figyelemmel, az azt jelenti, hogy csak bűnbakra van szükségük.

A tárgyalás végén Rohac jelezte, hogy minden érdeklődő sajtószervnek szívesen adna interjút, és erre a bíró meg is adta az engedélyt azzal, hogy a büntetés-végrehajtás rendjét be kell tartani. A bíró közölte, hogy előzetesen a Népszabadság, a Népszava, az ATV és a Klubrádió jelezte interjúigényét, amihez a tárgyaláson jelezte csatlakozási szándékát a Bors, a Pesti Srácok portál és a Leleplező című sajtószerv jelen lévő munkatársa.

A bíróság meghosszabbította Jozef Rohac és vádlott-társa előzetes letartóztatását, a döntés fellebbezések hiányában azonnal jogerőre emelkedett.

A büntetőper júniusban folytatódik.

A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a szlovák állampolgárságú Jozef Rohac lőtte le géppisztollyal Budapesten. Rohac és vádlott-társa tagadja bűnösségét, állításuk szerint a gyilkosság idején nem is voltak Magyarországon.

A vádlottakat a tárgyaláson tucatnyi állig felfegyverzett, maszkos, acélsisakos kommandós vigyázta, Jozef Rohac golyóálló mellényt viselt.

Fenyő János 1989-ben alapította cégbirodalmát, melyhez halálakor tucatnyi lap tartozott, köztük a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Nők Lapja. Jozef Rohac egy másik eljárásban a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottja, az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben egy társával elrabolt egy államtitkárt, a szervezet bűnözéssel és a titkosszolgálatokkal is kapcsolatba hozták, vádolták azzal is, hogy megölte az egykori szlovák államfő, Michal Kovác fiának elhurcolásában koronatanúként számításba vehető Robert Remiást.

A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a szlovák állampolgárságú, több más súlyos bűncselekménnyel is megvádolt Jozef R. lőtte le géppisztollyal Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.