Tartálykocsi robbant, kétszázan meghaltak

Több mint kétszáz ember vesztette életét és mintegy százan sérültek meg pénteken este a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében egy üzemanyag-szállító tartálykocsi felrobbanása következtében.

Az érintett Dél-Kivu körzet kormányának szombati közlése szerint a tartálykocsi felborult, s a belőle kiömlő üzemanyag felrobbant, felgyújtva egy dél-kivui falut; ez okozta a tömeges halálesetet.

Az ENSZ kongói békefenntartó erejének egyik szóvivője azt mondta, még ellenőrzik azokat a híreket, amelyek szerint békefenntartók is meghaltak a robbanásban, miközben megpróbálják távol tartani a helyieket a felborult tartálykocsitól. "Az áldozatok közül egyesek üzemanyagot próbáltak lopni, többségük azonban odahaza nézte a labdarúgó világbajnokság mérkőzését" - tette hozzá. Egy rendőrségi szóvivő szerint a robbanás okozta tűzben több tucat, többségében nádfedeles vályogház égett le.

 A gyorshajtás okozta baleset azon az országúton történt, amely a körzet székhelyét, Bukavut köti össze a burundi határnál fekvő déli Uvira városával.

A nemzetközi vöröskereszt egyik bukavui tisztségviselője telefonon elmondta, hogy az emberek nem tudtak idejében kimenekülni kigyulladt házaikból. Hangsúlyozta, hogy a halálos áldozatok száma még nem végleges, még zajlik a holttestek felkutatása és összegyűjtése.

Az ENSZ kongói békefenntartó ereje három helikopterét bocsátotta rendelkezésre a sebesültek kórházba szállításához. Az ENSZ-erő egyik szóvivője azt mondta, hogy bár a térségben jelen vannak katonáik, közülük senki sem sérült meg. Közlésével cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint békefenntartók is meghaltak a robbanásban, miközben megpróbálták távol tartani a helyieket a felborult tartálykocsitól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.