Tárgyalása előtt került kórházba a pedofil pápai követ

Jozef Wesolowski, egykori érsek, aki a Dominikai Köztársaság korábbi pápai követe volt, szombaton került kórházba. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják – adta hírül a Reuters a Vatikán hivatalos tájékoztatása alapján. Ugyanezen a napon kezdődött gyermekmolesztálási ügyének tárgyalása.  

Az egykori lengyel érseket azzal vádolják, hogy fiúknak fizetett szexuális szolgáltatásokért, illetve, hogy pedofil képeket töltött le az internetről. A szeptember óta letartóztatásban lévő Wesolowski egy nappal tárgyalásának megkezdése előtt, pénteken kezdett panaszkodni, hogy nem érzi jól magát. Egy olasz kórház intenzív osztályára szállították. A Vatikán több részletet egyelőre nem közölt az állapotával kapcsolatban.

A történtektől függetlenül a per megkezdődött a 66 éves lengyel állampolgárságú férfi elleni öt vádpont felolvasásával. A meghallgatásokat későbbre halasztották. A szombati vádak szerint "meg nem határozott számú", feltehetőleg 13-15 év közötti fiút molesztált szexuálisan. A molesztálás legalább egy esetben nyilvánosan történt. Emellett azzal is vádolják, hogy "komoly károsodást" okozott a gyerekeknek azzal a mentális traumával, aminek kitette őket.

A 66 éves Wesolowskit 2013-ban hívták vissza Rómába, amikor először láttak napvilágot a vádak, és a pápa elrendelte a nyomozást, ami a szeptemberi letartóztatásához vezetett. Egy vatikáni törvényszék pedig már korábban megfosztotta papi tisztségétől, ami ritkaságnak számít.

Amennyiben bűnösnek találják kiskorú molesztálásában, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Gyermekpornó birtoklásáért pedig további két évre. Egy ilyen büntetést majdnem biztos, hogy nem a városállamban kell majd letöltenie, mivel a Vatikánnak nincs ehhez megfelelően börtöne. Illetékesek javasolták a kiadását is a Dominikai Köztársaságnak vagy Lengyelországnak.

A kritikusok azzal vádolták a Vatikánt, hogy megpróbálja elhallgattatni a vitákat. Ferenc pápa azonban újraírta az egyház szabályait, így vált lehetővé a mostani per is. A római katolikus egyházban vetett bizalom helyreállításáért a pápa 2013-ban bevezette, hogy a vatikáni törvénykönyv vonatkozik a pápai állam valamennyi alkalmazottjára, tekintet nélkül arra, hol élnek.

Ezt követően pedig a pápa júniusban jóváhagyta egy olyan, eddig példa nélküli, vatikáni törvényszék felállítását, amely a kiskorúak szexuális molesztálását eltussolni segítő, vagy azt meg nem akadályozó püspökök ügyeiben jár el.

A BishopAccountability.org nevű csoport szerint eddig 79 püspököt vádoltak meg nyilvánosan valamilyen bűncselekménnyel, és közülük mindössze négyet fosztottak meg papi tisztségétől.

A pápa a tárgyalás megkezdésekor nem lesz a városállamban. Három dél-afrikai országot látogat meg, és a vatikáni sajtó jó része is elkíséri.

"Nagyon fontos, hogy ezt jól csinálják, és biztos vagyok benne, hogy a dátumot úgy választották ki, hogy ne legyen nagy médiafelhajtás a tárgyalás első napja körül" – vélekedett Robert Mickens, a katolikus Global Pulse magazin vezetőszerkesztője.

A Vatikán illetékesei szerint a per akár több hónapig is elhúzódhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.