A szegény pásztor legyőzte a nagyhatalmú befektetőket

Egy ösvényért vívott bírósági harcot egymással egy idős pásztor és egy ötcsillagos szálloda Szardínia szigetének legszebb tengerpartján; "Dávid és Góliát harcából" a pásztor került ki győztesen.

Dédapám, nagyapám, apám és én is ugyanezen az ösvényen tereltem az állatokat. Az ösvény a helyén marad, nem mondok le róla - válaszolta a 82 éves Ovidio Marras a birtoka mellett emelt luxusszálloda követelésére, hogy vezessék másfele a keskeny földutat.

Szardínia déli csücskében, Tuerredda gyönyörű tengerpartján húzódik a vitatott ösvény, amely közös tulajdonként választja el egymástól a pásztor paradicsommal beültetett veteményeskertjét és az ötcsillagos wellnesshotelt.

Marras nemet mondott, az ösvényt a szálloda mégis beépítette, másfele terelve az eredeti földutat. A pásztor erre bírósághoz fordult; az első fokú bíróság tavasszal, a másodfokú most mondta ki ugyanazt: a szállodának az ösvényre épített részét le kell bontani, a gyalogút a helyén marad. Az útvonal megváltoztatásához mindkét tulajdonos beleegyezése szükséges.

Az olasz sajtó Dávid és Goliát harcaként számolt be a tanulatlan, hat bárányával remeteéletet élő Marras győzelméről. A legnagyobb itáliai befektetőkön sikerült felülkerekednie, a szállodát építő Sitas tagjai között van a Benetton csoport és a Caltagirone építészeti vállalkozás is.

A csak szardíniai nyelvjárásban beszélő pásztor a La Nuova Sardegna napilapnak tömören úgy nyilatkozott, ami az övé, arról nem mond le; majd ha meghalt, azt csinálnak, amit akarnak. A luxuszálló elleni harc azonban nem ért véget, a természeti oázisban épített hétszáz hektáros komplexum ellen a környezetvédők is bírósághoz fordultak az általuk "ökoszörnynek" nevezett hotel teljes lebontásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.