Rendhagyó kampánnyal védik a magyarok egészségét

Szinte már közhelynek számít, hogy a magyar lakosság egészsége nem nevezhető éppen kiválónak, szív- és érrendszeri betegségek tekintetében például sajnos az élen járunk Európában. Bár mindenki tudja, milyen nagy értékről van szó, ha tenni is kell érte, korántsem olyan nagy a lelkesedés.

Táncolj az esküvőmön! címmel egészségmegőrző kampányt indít dr. Béres József, a Béres Egészség Hungarikum Program alapítója. A családoknak szóló kezdeményezés szakít a korábbi gyakorlattal, és elsősorban nem ismeretek átadására törekszik, hanem érzelmileg szeretne hatni a felnőtt lakosságra.

Donald Smitherman 98 évesen is aktív életet él: ahelyett, hogy egy idősek otthonában egy tolószékben ülve nézné a tévét, esténként kimozdulnak feleségével
Donald Smitherman, 98, kisses his wife Marlene at the end of a dance in Sun City, Arizona, January 5, 2013. Sun City was built in 1959 by entrepreneur Del Webb as America’s first active retirement community for the over-55's. Del Webb predicted that retirees would flock to a community where they were given more than just a house with a rocking chair in which to sit and wait to die. Today’s residents keep their minds and bodies active by socializing at over 120 clubs with activities such as square dancing, ceramics, roller skating, computers, cheerleading, racquetball and yoga. There are 38,500 residents in the community with an average age 72.4 years. Picture taken January 5, 2013. REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES - Tags: SOCIETY) ATTENTION EDITORS - PICTURE 4 OF 30 FOR PACKAGE 'THE SPORTY SENIORS OF SUN CITY' SEARCH 'SUN CITY' FOR ALL IMAGES

A kampány indulását egy reprezentatív kutatás előzte meg, melyet idén júliusban végeztek el 700, 25–59 éves városi emberrel. A megkérdezettek egy tízes skálán kevesebb mint 4 pontra értékelik az egész lakosság egészségét, míg a sajátjukat is csak 7-esre.

A minta visszaigazolta azt a már korábbi tapasztalatot, miszerint a nőknek, a házasoknak, a kisgyerekes pároknak és az életkor növekedésével fontosabbá válik az egészség, ennek ellenére úgy tűnik, az emberek mégsem hajlandóak tenni az egészségmegőrzésért. Kifogásért nem kell a szomszédba mennünk: a megkérdezettek több mint fele anyagi okokra hivatkozva, közel 40%-uk időhiány miatt nem tesz szinte semmit, de negyedük pusztán kényelemből nem hajlandó változtatni az életmódján.

Az embereket általános egészségkockázati tényezőkről is kérdezték, ezek között a túlsúlyt, a dohányzást, a mozgásszegény éeltmódot, a helytelen táplálkozást, a felgyorsult életet, az alkoholfogyasztást és a magányt említették - ebben a sorrendben. Amikor viszont saját kockázati tényezőiket kellett felsorolniuk, nyilvánvalóvá vált: mindenki szereti felmenteni magát, az első helyen a kaotikus életmód szerepelt az elhízás helyett.

További érdekesség, hogy a köztudatban az egészségmegőrzés legfontosabb eszközeinek az egészséges táplálkozást és a sport tekintik, az érzelmi tényezőkkel - úgymint közös program családdal, barátokkal, vagy az önmagunkra fordított idő - már kevésbé számolnak. Balassa Levente életegyensúly-tanácsadó szerint pedig ez a három együtt, egymással összhangban képest fenntartani az egészséget hosszú távon. Az életmódváltás kényes pontja a motiváció és a koncentráció, mert csak így érhető el sikerélmény.

A Táncolj az esküvőmön! program komplex szemléletben akar segíteni az embereknek az életmódváltásban, és elsősorban a fiatalokat célozza meg, mondják el ők szüleiknek: éljenek úgy, hogy táncolhassanak az esküvőjükön. A kampány készített egy kisfilmet is, amellyel az érzelmekre ható célkitűzést szeretnék erősíteni.

A vállalkozó kedvű fiataloknak egy pályázatot is kiírnak, dr. Béres József azt szeretné, hogy a gyerekek fotón, rajzban vagy filmen üzenjenek szüleiknek, így segítve az életmódváltást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.