Támad a hó és a szél

Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye területére, ahol szombaton akár 30 centiméternyi friss hó hullhat, ráadásul megerősödik a szél, így számos helyen hóátfúvásokra is számítani kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján kiadott előrejelzés szerint az ország fölé érkező mediterrán ciklon csapadékrendszere kelet felé mozdul, így az intenzív havazás a dél-dunántúli régióból kiterjed a Dél-Alföld nagyobb részére.

Az ország déli megyéiben (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld) 10-20 cm friss hó várható, a déli országhatár mentén akár 30 cm hullhat. Délutántól az erősebb havazás súlypontja fokozatosan tolódik a délkeleti országrész fölé.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések az országban jellemzően meghaladják a 50 km/h-t, de a legerősebb lökések 60-70 km/h körül várhatók. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél jelentős hóakadályokat is emelhet. A megerősödő szél a hóval borított tájakon máshol is hordja majd a havat.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka fokozatosan a Tiszántúlra helyeződik át a havazás.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint Baranya megyében a piros riasztással érintett kistérségek a komlói, mohácsi, pécsi, pécsváradi, sásdi, sellyei, siklósi, szentlőrinci és szigetvári. Ezeken a helyeken a viharos erejű - 70 km/órát-t is meghaladó - szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is. Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívjuk, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben - írták.

A 6-os és a 67-es főúton kötelező a hólánc

Kötelezővé tette a hólánc használatát Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, továbbá a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad között. Közleményében azt hangsúlyozták, ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára.

Ugyanakkor a társaság arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak az intenzív havazásban és hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg  a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken - elérhetőség a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.