Romániából támad a kéknyelvűség

Járványos állatbetegség miatt megfigyelési körzetet állítottak fel Csongrád és Békés megye három-három járásában. Romániából fenyeget a vírusos kéknyelvűség.

A kéknyelvűség emberre nem veszélyes. A szúnyogok által terjesztett vírusos betegség csak a kérődző állatokat támadja meg. Időben elkezdett kezeléssel viszonylag jól gyógyítható, különösen a szarvasmarhák esetében – de a járványügyi korlátozások önmagukban is tetemes kárt okozhatnak az állattenyésztőknek.

Magyarországon 2008 óta nem mutatták ki ezt a betegséget – ám gyakorlatilag az egész Balkán fertőzött. Románia déli megyéi, Bulgária és Görögország teljes területe, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Törökország és Albánia egyes területei.

Mivel a fertőzést a szúnyogok terjesztik, a betegséget nagyon nehéz megállítani. Az állategészségügyi hatóságok általában a fertőzött állomány teljes kiirtását szokták elrendelni. Ez azonban csak a tenyésztett állatokat érinti, de a vadon élő kérődzők is megbetegedhetnek, és terjeszthetik a kórt.

Ahol a fertőzés felüti a fejét, 100 kilométeres körzetből betegségre érzékeny állatokat csak külön engedély birtokában lehet kiszállítani. A járványügyi korlátozások miatt általában visszalépnek a korábbi vevők – akkor is, ha az adott tenyészetben nincs nyoma betegségnek.

Megfigyelési körzeteket állítottak fel a gyulai, az orosházi, a mezőkovácsházi, a makói, a szegedi és a hódmezővásárhelyi járásban – írja a Vásárhelyi Hírek című portál. Magyarország jelenleg is fertőzésmentes, de Románia területén, a határtól 120 kilométerre kéknyelv-fertőzést regisztráltak szeptember 23-án.

Szakemberek szerint van esély arra, hogy ha hidegszik az idő, és elpusztulnak a szúnyogok, a fertőzés nem terjed tovább. Legalábbis ebben az évben már nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.