Takarékosságból ritkulnak az autóbuszjáratok Szombathelyen

Március elsejétől Szombathelyen ritkábban járnak az autóbuszok, az önkormányzat ugyanis mint a közszolgáltatás megrendelője takarékossági okokból az életbe lépő új menetrendben a szolgáltatás 15 százalékos csökkentését irányozta elő.

A még januárban elfogadott és az interneten is közzétett közgyűlési határozat szerint a menetrend-módosításokkal több vonalon is 10-20 perccel nő a járatok követési ideje, de lesznek olyan vonalak is, amelyeken szabadnapokon és munkaszüneti napokon, illetve a tanítási szünet idején 40 perces várakozással kell számolni, sőt néhol ezekre a napokra meg is szűnik a buszközlekedés.

A változtatások miatt a szombathelyi autóbuszok évente összesen 247 ezer kilométerrel kevesebbet tesznek majd meg, de azt egyelőre sem az önkormányzat, sem pedig a szolgáltató Vasi Volán Zrt. illetékesei nem tudták megmondani az MTI-nek, hogy pontosan mekkora megtakarítással lehet számolni. (Becslések szerint változatlan bevételekkel számolva ez 80-100 millió forint körül lenne.)

Az üzemeltetési megtakarítások mellett azonban a közlekedési társaság szakemberei szerint mindenképpen utasvesztéssel is számolni kell, illetve a szolgáltatási teljesítmény csökkenésével párhuzamosan csökkenhet az igényelhető állami normatíva összege is.

Marton Zsolt (Fidesz), Szombathely alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a járatok számának csökkentését a közlekedési szakemberekkel egyeztetve igyekeztek úgy megtervezni, hogy az minél kevésbé zavarja a munkába, iskolába igyekvőket, illetve az onnan hazatérőket.

Közlése szerint a változtatásoknál figyelembe vették az utasszámlálások adatait, illetve a teljesíthető lakossági igényeket, de mindenképp csökkenteni igyekeztek a költségeket, és azt az összeget, amelyet veszteségpótlás miatt eddig évről évre ki kellett fizetniük.

Marton Zsolt úgy fogalmazott: a szolgáltatótól úgy értesült, hogy az első napon nem érkeztek reklamációk, a szolgáltatást pedig folyamatosan monitorozzák, és ahol arra feltétlenül szükség lesz, ott az önkormányzat változtatni is hajlandó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.