Szuperbaktériumot találtak a legnépszerűbb riói strandokon

Antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat találtak kutatók több Rio de Janeiró-i strandon. A brazil városban augusztus 5-én kezdődnek a nyári olimpiai játékok.

Reuters által közölt két kiadatlan vizsgálat szerint a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase (KPC) nevű baktériumtörzset találták a népszerű brazil strandokon vett mintákban. A mikrobákat a Copacabanán, az Ipanemán, a Leblonon, a Botafogón és a Flamengón is megtaláltak.

A KPC baktérium főleg kórházakban fordul elő. Legtöbbször tüdőgyulladást, húgyúti megbetegedéseket és agyhártyagyulladást okozhat. A baktérium antibiotikumrezisztens, ugyanakkor a brazil kutatók szerint az egészséges emberekre nem veszélyes, csak legyengült, már beteg embereknél okozhat újabb szövődményeket.

A kutatók 2013-ban és 2014-ben vettek mintákat Riónál. A vizsgálat eredményei növelik azokat az aggályokat, amelyek szerint a szennyvíz tengerbe engedése veszélyeket hordoz. Rafael Duerte, a riói egyetem egyik kutatója úgy véli, hogy a szuperbaktérium a kórházak szennyvizével együtt került a strandok vizébe.

Rio de Janeiro az olimpia rendezési jogának elnyerése előtt vállalta, hogy megtisztítja a város utcáit, és szennyvízhálózatát is rendbe rakja. Ennek ellenére most többen attól tartanak, hogy a baktériumok veszélyesek lehetnek a triatlonverseny Copacabanán megrendezett részére, valamint a Guanabara-öbölben tartandó vitorlásversenyekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.