Szükségállapotot hirdettek Arizonában az esőzések miatt

Szükségállapotot hirdetett ki Arizona államban hétfőn Jan Brewer kormányzó, miután Phoenix térségében a heves esőzések miatt főútvonalak kerültek víz alá és nagyobb területek maradtak áramellátás nélkül.

Szeptember 8-a volt Phoenix történetének egyik legcsapadékosabb napja - írja a USA Today. Egy nap alatt helyenként akár 8 centiméternyi eső is esett az arizonai főváros környékén, ahol megbénult a közlekedés: főútvonalak kerültek víz alá, az autópályák tavakká váltak. A kormányzó elrendelte, hogy az ügyintézéshez nem létfontosságú állami alkalmazottak maradjanak otthon, az iskolákat pedig bezárták.

Árvízben rekedt autók a phoenixi 43. sugárúton Fotó: The Arizona Republic/Tom Tingle / MTI/AP

Mint a lap írja, egyetlen nap háromhavi eső esett, annyi, mint július és szeptember között szokott általában

Nevada államban sem jobb a helyzet. Evakuálni kellett egy indián rezervátumot, miután 2-3 óra alatt közel 10 centi eső hullott Moapa város közelében, ahol a víz elmosta az I-15-ös utat a kocsikkal együtt.

„Történelmi jelentőségű, amit látunk” - mondja Randy Cerveny, az Arizona Állami Egyetem időjárási szakértője és földtani tudományok professzora. 

Az ár eddig egy életet követelt. Az arizonai Tucsonban egy nő meghalt, miután kocsiját elsodorta a víz és az fennakadt egy hídon.

Az áradást a Norbert névre keresztelt trópusi vihar maradványa okozza, melyet szeptember elején Mexikóban észleltek, majd nyugat felé tartott.  A trópusi vihar egyre veszített erejéből, olyannyira, hogy hétfőn trópusi depresszióvá minősítették vissza, vagyis a szél nem haladja meg a 60 km/h-ás sebességet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.