Szudánra úgy vigyáznak, mintha aranyból lenne

Egyetlen hím és négy nőstény alkotja az északi szélesszájú orrszarvúak populációját. Az egyetlen hímet, a Kenyában élő Szudánt éjjel-nappal fegyveresek őrzik. Két nőstény a családja, két másik orrszarvúlány a kaliforniai San Diegóban, illetve Csehországban él magányosan.

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a San Diego Safari Parkban elpusztult a negyvennégy éves Angalifu, így már csak öt északi szélesszájú orrszarvú maradt a Földön – 1970-ben még félezer példány élt e különleges lényből. Mind az öt fogságban él, de már csak egyetlen hím van köztük, Szudán, aki Kenyában bandukol két nőstény társaságában. Budapesthez legközelebb Csehországban, a Dvúr Králové állatkertben él egy nőstény, míg az utolsó a kaliforniai San Diegó-i állatkert lakója. A 42 éves Szudánt a nap minden percében két fegyveres őrzi.

Szudán. Csehnek született, kenyai lett
Szudán. Csehnek született, kenyai lett
Noor Khamis / Reuters

Testőrei éjjellátó szemüveggel, GPS-szel felszerelkezve biztosítják az orrszarvút, de a csúcstechnológia mellett egy kutyafalka is segíti a vadőrök munkáját. Azért, hogy ne jelentsen olyan nagy kísértést az orvvadászok számára, Szudán tülkét évekkel ezelőtt levágták – a porrá tört orrszarv roppant keresett cikk a feketepiacon. Azért, hogy ne csupán öt példány éljen, megpróbálták pároztatni Szudánt a nőstényekkel, de a kísérletek eredménytelenek voltak.

A szélesszájú orrszarvúak másik alfajáról, a déliről a XIX. század végén azt hitték, hogy kipusztult, ám 1895-ben találtak egy kisebb csoportot Dél-Afrikában. A tudatos tenyésztésnek köszönhetően ez az alfaj megmenekült a kipusztulástól – a WWF adatai szerint mintegy 20 ezer példány él belőle Afrika déli részén. Hasonlóan kétségbeejtő a helyzet a szumátrai orrszarvúkkal, ezekből alig száz él Indonézia és Malajzia erdeiben. A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába. Egy borneói nemzeti parkban az utolsó Borneón élő hímtől, a 25 éves Tamtól vett spermát mesterséges megtermékenyítéssel próbálják bejuttatni az egyetlen szóba jöhető nőstény méhébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.