Sztrájkot fontolgatnak a Tesco házhoz szállítás sofőrjei

A Tesco online rendelési és házhoz szállítási szolgáltatása igazi siker, ami a vásárlókat illeti. A sofőrök azonban sztrájkot fontolgatnak az alacsony bérek miatt.

A vállalat londoni központja az online eladások növekedésére tekintettel a közép-európai régióban 14 százalékos béremelést írt elő a kiszállítását végző gépkocsivezetőknek. A hazai Tescónál azonban csak a fővárosban és Győrben tervezik ennek a megvalósítását - számolt be a Magyar Idők kedden.

A március elsejétől tervezett intézkedés nem érintené a szegedi fuvarosokat, az ő esetükben ugyanis a dolgozók elvándorlása nem veszélyezteti az online kiszállítás napi működését. A Tesco online kereskedelmének 80 százalékát Budapestről bonyolítják, ugyanakkor itt a legnagyobb a dolgozók elvándorlása is. A fővárosban könnyebb más, jobban fizető munkát találni. A szegedi munkavállalók a bruttó 160-180 ezeres fizetéssel rendelkező budapesti kollégáiknál eleve 10-12 százalékkal kevesebbet keresnek. 

Emiatt több száz dolgozó lépne sztrájkba márciusban a Tesco online bevásárló szolgáltatásában foglalkoztatott közül. Kedden ül tárgyalóasztalhoz a lánc dolgozóinak szakszervezete és a Tesco képviselői.

– Márciustól így közel harmincszázalékos bérkülönbségek lesznek az azonos munkakörben dolgozók között, ráadásul a házhoz rendelt áruk összecsomagolását végző dolgozók 130 ezer forint körüli bruttó bérén sem kívánnak változtatni a jövőben. Már tavaly is sokan hagyták el az internetes üzletágat, mostanra viszont a tűrőképességük határára érkeztek az alkalmazottak – jelezte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba.

Véleménye szerint a működés fenntartása érdekében legalább 15 százalékos béremelést kellene megvalósítani a sofőrök esetén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.