Szörnyű kínok közt pusztultak el a rókák és a sasok

Idegméreggel befecskendezett tojásokkal parlagi sasokat és rókákat pusztított el egy városföldi vadász és társa, ezért ellenük természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint a 39 éves városföldi férfi tanyáján elszaporodtak a baromfijait és egyéb háziállatait pusztító dúvadak és rókák, ezért ismerősétől kért segítséget. Az 55 éves hivatásos vadász 2015 februárjában karbofurán hatóanyaggal befecskendezett tojásokat adott át a tanyatulajdonosnak.

A 2008 óta tiltott idegméreg a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált okoz - írták.

A vádlottak a mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben helyezték el. A tojásokból egy róka evett, majd teteméből egy másik róka is. Mindkét állat sokat szenvedve pusztult el. A megmérgezett rókák teteméből két parlagi sas is fogyasztott. A fokozottan védett állatnak minősülő sasok is különös szenvedés után pusztultak el.

Az egyik, Remény névre keresztelt sas jeladóval ellátott példány volt. A mérgezés következtében elpusztult két parlagi sas egy párt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A mérgezett tojások környezetében további nyolc jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így a vádlottak az állomány fennmaradását veszélyeztették. A parlagi sasok európai állománya mindössze 220 pár, amelyből 150 él Magyarországon - derül ki a közleményből.

Az ügyészség a két a büntetlen előéletű férfit természetkárosítással és több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzással vádolja. Tettük egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.