Újra sötétbe borul a világ

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a világ legnagyobb környezetvédelmi akcióját, a Föld Óráját. Az akció célja persze nem az áramfogyasztás csökkentése, ugyanis annak csak kis részét teszi ki a világítás, inkább a figyelemfelkeltés.

A WWF által kezdeményezett esemény 2007-ben indult Ausztráliából, egyetlen város, Sydney részvételével. A metropolisz kétmilliónál több lakosa – és maga a város is – lekapcsolta egy órára a nélkülözhető fényeket, ami 10,2%-os áramfogyasztás-csökkenést eredményezett. Bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt, az akcióval mintegy 5%-kal csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása.

Az akció 2008-tól vált nemzetközivé, a világ 35 országában 50 millió ember vett benne részt. Ebben az évben Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, és este fél 9-kor elsötétült a Budai Vár, a Lánchíd díszkivilágítása és számos szobor, műemlék.

2011-ben már 5251 város kapcsolta le a nélkülözhető elektromos berendezéseket és világítást, a világ 135 országában 1,8 milliárd ember mutatott példát: az összefogás ereje az egész világot megmozgatja!

A galéria megnyitásához kattintson a képre!

Az idei akcióhoz eddig csak Magyarországon 2796 személy, 65 település, 234 intézmény, vállalat csatlakozott – olvasható a Föld órája honlapján.

Szombaton este fél 9-től fél 10-ig Budapesten sötétségbe burkolózik majd a Budai Vár, a Lánchíd és a Citadella is. Budapest mellett számos nagyvárosban, köztük például Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Debrecenben, Kaposváron, Sopronban, Siófokon is lekapcsolják az épületek díszkivilágítását.

A WWF Magyarország versenyt is hirdet: az a magyar város, amelyről arányaiban a legtöbben regisztrálnak a www.foldoraja.hu weboldalon a lekapcsolás kezdetéig, március 23-án 20:30-ig, egy évig büszkén viselheti a WWF Föld Órája Főváros címet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.