Szombaton is élen a termelésben

A nemzetgazdaság érdekeire tekintettel december 24., vagyis Szenteste helyett december 12-én teljesítik a dolgozók a termelési tervet. Aznap gyakrabban járnak a tömegközlekedési eszközök, viszont fizetni kell a parkolásért.  

Azok, akiknek nem sikerült kivenniük szabadnapnak és nem is felejtenek el reggel dolgozni menni érdemes tudni, hogy a szombat parkolásilag is munkanap. Vagyis be kell dobni az órába a parkolási díjat és dolgoznak a parkolóőrök is. Cserébe azonban, ahogy a korábbi években 2015. december 24-án üzemkezdettől 2016. január 3-n üzemzárásig nem kell várakozási díjat fizetni.

Ami az autósoknak bosszúság, a tömegesen közlekedőknek megkönnyebbülés. A BKK járatain már pénteken érződik a változás szele az áthelyezett munkanap miatt. 11-én a közösségi közlekedési járatok a hétfőtől csütörtökig érvényes, 12-én, szombaton pedig az iskolaszüneti pénteki menetrend szerint közlekednek. Tehát a megállók táblázataiban ezt a kombinációt kell kikeresni!

December 24-én, csütörtökön a nappali járatok a szombati menetrend szerint járnak majd, azt is rövidített üzemidővel. Az utolsó nappali járatokat 15 és 16 óra között lehet elcsípni a fővárosban a rokonokhoz menet.

Hasonló a helyzet a vasúti és a távolsági buszok esetében is. "December 11-én, pénteken a munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A pénteki menetrend pedig december 12-én lesz érvényes. Ekkor közlekednek a szokásos pénteki rásegítő járatok is" - írja közleményében a MÁV. A  hét utolsó napját ez a változás már nem érinti, életbe lép viszont a 2015/2016. évi új menetrend.

A Volán buszok december 10. csütörtökön az iskolaidőben a hét utolsó előtti munkanapjára és iskolaidőben érvényes menetrend szerint közlekednek. December 11. a hét utolsó munkanapjának számít menetrendileg mégpedig iskolaidőben, bár szombaton munkanapi menetrend lesz érvényben, vasárnaptól pedig helyre áll a rend.

Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint azonban felesleges a felhajtás. Ezeken a hétvégi munkanapokon "alacsony a nemzetgazdasági termelékenység. Többet segítenek a gazdaságnak az egy munkaszüneti nappal meghosszabbított hétvégék."

Jövőre pedig még ennél is bonyolultabb lesz a helyzet, hiszen 2016 szökőév.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.