Szökött teknőst üldöznek Ausztráliában

Egy különösen veszélyeztetett sugarasteknős tűnt el a perth-i állatkert kifutójából. A gondozók attól tartanak, hogy az állatot ellopták és illegális állatkereskedők áldozata lesz a páncélos.

A tízéves teknős eltűnését kedd reggel vették észre, amikor megérkeztek a munkába. Nem ez az első alkalom, hogy sugarasteknősöknek kel lába az állatkertben. Ugyanebből a kifutóból loptak el két állatot 2011-ben. 

A Madagaszkáron őshonos sugarasteknős az élőhelyének csökkenése és az orvvadászat miatt a "kihalástól közvetlenül fenyegetett" veszélyeztetett fajok közé sorolta a Természetvédelmi Világszövetség.

"Biztonsági kamerákat szereltünk fel az állatkert egész területén. Már elemezzük a felvételeket és vizsgáljuk a helyzetet" - mondta el az állatkert szóvivője a BBC-nek.

Sugaras teknősök
Olivier Lejade / Wikipedia

A hiányzó állat egy fiatal felnőtt példány. A páncélja átmérője 15 centiméter körül van, és a jellegzetes csillag alakú mintázat látható rajta. A teknős még túl fiatal ahhoz, hogy meg tudják állapítani a nemét.

Az állatkertben betörésre utaló jeleket nem találtak.

Maria Finnigan, az állatkert természettudományos igazgatója attól fél, hogy a teknőst állatkereskedők áldozata lesz. "Komoly aggályaink vannak a teknőssel kapcsolatban. A különleges páncéljuk miatt ezeket a teknősöket nagy mértékben érinti az illegális állatkereskedelem. Rendszeresen árulják őket a feketepiacon."

"Arra kérünk mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik az ügyben, hogy keressen meg minket. Egyedül az állatok jólléte érdekel minket, nem a büntetőeljárás."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.