Háromméteres szökőártól tartanak Pápua Új-Guineán

7,7-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn reggel Pápua Új-Guinea északkeleti részét, az epicentrum 1000 kilométeres körzetében cunamiriadót rendeltek el.

A Csendes-óceáni Cunami-előrejelző Központ (TWC) szerint akár háromméteres is lehet a Pápua Új-Guineát fenyegető szökőár, amelynek hullámai harminc centiméteresre szelídülve, de elérhetik több csendes-óceáni ország, így a messze északon fekvő Oroszország partjait is. A cunamiriadó azután lépett életbe, hogy a földrengés epicentrumától mintegy 450 kilométerre fekvő Salamon-szigetek partjainál három centiméteres hullámokat figyeltek meg.

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés fészke körülbelül 65 kilométeres mélyben, Kokopo városától körülbelül 48 kilométerre volt. 

A Pápua Új-Guinea északkeleti részén fekvő Rabaulban a helyiek beszámolói szerint a tengerszint kissé emelkedett a földrengés után, az egyik tengerpart melletti bevásárlóközpont parkolóját el is öntötte a víz. „Ezen kívül azonban semmiben sem keletkezett kár” - idézi a Guardian Mika Tuvit, a Rabaul Hotel egyik alkalmazottját. Mint mondja, a  rezgés körülbelül öt percig tartott. A szálloda vendégei és alkalmazottai kimenekültek az épületből, attól tartva, hogy az esetleg összedől, ám nagyobb károk nélkül megúszták az egészet.

Port Moresbyben, a fővárosban órákkal a földrengés után sem tudni sérültekről. Martin Mose, a Pápua Új-Guinea-i nemzeti katasztrófavédelmi központ vezetője bizakodó, úgy véli, nem kell nagyobb katasztrófától tartani.

Pápua Új-Guineában viszonylag gyakran reng a föld, az állam az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. A térségben gyakoriak a vulkánkitörések is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.