Szmogriadó van már több nagyvárosban is

Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata szombaton Nyíregyházán, Miskolcon pedig elrendelték a tájékoztatási fokozatot, mivel a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket.

Parillák Gabriella, a nyíregyházi polgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon túllépte riasztási küszöbértéket.

Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken pedig már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás.

A riasztási küszöbérték 100, a tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm köbméterenként.

A riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése - tette hozzá a sajtófőnök.

Megjegyezte, a légszennyezettség a péntek déli, kora délutáni órákban is magas volt a városban, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket - főként a dízelüzeműeket, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy közlekedjenek gyalogosan, valamint a fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében szintén arra kérte a város lakóit, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.