Szívproblémákra utalhat a horkolás

A helyett, hogy jól oldalba vágjuk vagy felébresztjük horkoló szeretteinket, érdemes mielőbb felkeresni egy orvost. Amerikai kutatók ugyanis kapcsolatot találtak az egyszerű horkolás és a szívbetegségek között.

A horkolás nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás - vélik amerikai kutatók, akik rájöttek, több ez mint puszta kellemetlenség, kifejezetten veszélyes lehet.

A Detroiti Egyetem szakemberei a horkolást a magas vérnyomáshoz hasoníltották - mind a kettőnek életveszélyes következményei lehetnek. A jelenség hátterében az áll, hogy a horkolás befolyásolja az artériák falának vastagságát (különös tekintettel a karotiszra, ami az agyat látja el friss vérrel), így növeli az agyvérzés, a stroke és a szívroham lehetőségét.

Dr. Robert Deeb, a kutatás vezetője elmondta, azoknak, akik gyakran horkolnak, érdemes mielőbb felkeresniük egy orvost. Márpedig sokaknak lenne erre szüksége: a férfiak közül tízből négy, míg a nők negyede rendszeresen horkol.

Nem ez az első tanulmány, amely a horkolás veszélyeire figyelmeztet. Tavaly a Wisconsin Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a horkolás és a rákos megbetegedések közt. Az 1500 önkéntes részvételével történő vizsgálat kimutatta, hogy a horkolóknál 4,8-szor nagyobb volt a halál kockázata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.