Szírek százait szállították Magyarországon át Németországba

Az utóbbi idők legnagyobb embercsempész-hálózatát számolta fel a Nemzeti Nyomozó Iroda. Úgy tudjuk, a budapesti akcióval egy időben a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) őrizetbe vette a csoport német kapcsolatait is.

Már előzetesben van az a szír-palesztin páros, akik a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint 2014 augusztusa és 2015. február közepe között több száz szír állampolgárt juttattak be illegálisan Magyarországra, majd innen tovább utaztatták őket Németországba.

A nyomozás eddigi adatai szerint a 32 éves szír és a 39 esztendős palesztin gyanúsított részben szíriai kapcsolataikon keresztül toborozta az illegális bevándorlókat, részben a Magyarországon már menedékjogot kért, és ügyük intézéséig befogadóállomásokon elhelyezett szíreket környékezték meg, hogy pénzért papírok nélkül is kijuttatják őket Németországba, nem szükséges megvárniuk az amúgy is kétes kimenetelű magyar hatósági procedúra befejezését.

Mindkét embercsempész évek óta Magyarországon élt. A hatóságok nem zárják ki, hogy már korábban segítettek illegális migránsokat, ám az bizonyosnak látszik, hogy a szíriai polgárháború kirobbanása, majd az Iszlám Állam térnyerése igencsak felpörgette az üzletüket.

Átlagosan 500 és 1500 euró közti összeg fejében vállalták a szír menekültek Németországba csempészését, de volt, akitől 3500 eurót is elkértek a Szíriától Németországig tartó útért. A migránsokkal a görög–török határvidéken élő ismerőseiknél letétbe helyeztették az „útiköltséget", amiből egy-egy szakasz teljesítése után a csempészek apránként leemelték a fuvardíjat.

Nemrég a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei a szír-palesztin pároshoz köthető két „taxit" is feltartóztattak. Az egyik román sofőrje egy kisbuszban 12 szírt, a másik autóban egy magyar férfi három szír migránst próbált Ausztriába átvinni. A csoport persze jóval több alkalmi „taxissal" dolgozott, akik pár száz euróért kisbuszokon, átalakított tehergépkocsikon, s ki tudja még miféle járműveken vitték az embereket nyugatra.

Továbbutazásuk megszervezéséig az illegális bevándorlókat a szír-palesztin duó ismerőseinél szállásolták el magánlakásokban. Természetesen a szállásért is fizetniük kellett. A gyanúsítottak lakásán tartott házkutatáson számos szír útlevelet, nagy mennyiségű készpénzt és 20 ezer dollár átutalásának dokumentumait foglalta le a rendőrség.

Elfogásuk részleteiről a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem kíván részleteket elmondani. Az ORFK közlése szerint a Győr-Moson-Sopronban elfogott szállítók vallomásán kívül számos más jelentős bizonyítékuk is van. Úgy tudjuk, a rendőrség minden lehetséges titkosszolgálati eszközt és módszert bevetett az embercsempészek azonosítása és elfogása érdekében.

Egyes források szerint azonban a felderítés szempontjából kulcsfontosságú fülest Németországból kapták a magyar nyomozók. Mások viszont úgy tudják, itthon a szír-palesztin páros konkurenseinek egyike dobta fel a csoportot. Valószínűleg soha nem tudjuk meg, melyik feltételezés az igaz, mivel a rendőrségnek nem érdeke közzétenni az embercsempészek felderítésére alkalmazott leghatékonyabb módszereket. A besúgói nevét pláne nem. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy nem ez volt az egyetlen páros, akik a szír menekülők megsarcolásából éltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.