Szinyei Merse-kép és Parabellum is volt a lefülelt orgazdáknál

Megtalálták a tavaly decemberben a belga nagyköveti rezidenciáról ellopott festményeket és egyéb értékeket annál az öt embernél, akiket elfogtak a fővárosban - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője.

Blitz Miklós elmondása szerint a nyomozók az „összes" törvényes eszköz igénybevételével jutottak az orgazdák nyomára. Az első akcióra október 8-án került sor egy budapesti, XI. kerületi telephelyen, ahol egy 25 éves budaörsi, egy 35 éves érdi és egy 29 éves sóskúti férfi épp öt értékes festményt, illetve egy antik órát próbált értékesíteni.

A házkutatások során kis mennyiségben kábítószert (valószínűleg Ecstasy tablettát) is találtak. Egy héttel később újabb két gyanúsított került rendőrkézre: egy 40 éves érdi férfi és egy 36 éves érdi nő - tette hozzá.

Mivel a nyomozók tudták, hogy a párosnál lőfegyver is van, az elfogásban a Terrorelhárító Szolgálat munkatársait is bevetették. Az éles Parabellumot egy mikrohullámú sütőben találták meg, de két gázriasztó fegyver, töltények és további festmények is voltak a lakásban elrejtve.

Az osztályvezető közlése szerint a kilenc értékes festmény között egyebek mellett Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, illetve németalföldi festők képei is fellelhetők. Egy részük egy magángyűjteményből, a többi a belga nagyköveti rezidenciáról származik. A gyanúsítottak közül orgazdaság gyanúja miatt négyet előzetes letartóztatásba helyeztek, egy személy szabadlábon védekezhet.

Blitz Miklós közölte, hogy a lopással egy hatodik, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó, büntetlen előéletű 30 éves pomázi férfi „hozható összefüggésbe", ellene elfogatóparancsot adtak ki.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.