Szilveszteri tippek: így kerülje el a másnaposságot
Igyon sok vizet és gyümölcslevet, de ne csupán a buli végén, amikor már az émelygést megszüntetendő nyúlnak sokan a vizes palackhoz. A másnaposság egyik oka a kiszáradás, mivel az alkohol dehidratál. Hogy a másnapi kínzó fejfájást, szájszárazságot és szédülést elkerülhesse, tartsa be az egy pohár szeszes ital – egy pohár víz (vagy üdítő) szabályt.
Ez azért is jó megoldás, mert a beszélgetés, táncolás vagy játék közben az ember óhatatlanul is gyakrabban nyúl a poharához, és hamar lerészegedik, mert már rég nem számolja, hogy miből, mennyit ivott. Ha azonban ügyelünk rá, hogy mindig kéznél legyen egy palack víz vagy egy pohár üdítő, van ártalmatlan lehetőség is a pohár felemelésére.
Mielőtt elindulna otthonról, ne felejtsen el vacsorázni. A zsíros ételek állítólag jól „kibélelik” a gyomrot a nagy italozások előtt, de ha már elkezdődött a buli, akkor is kapjon be néhány falatot az est folyamán. Vannak, akik a C-vitaminra esküsznek: néhány pohár ital után bevesznek egy szemet, és állítólag nem részegednek le túlzottan. Ha már rosszul érzi magát, néhány kanál jégkrém, vagy egy nagy pohár jól behűtött gyümölcslé (esetleg tej) megnyugtatja a háborgó gyomrot és kellemesen felfrissít.
Lefekvés előtt is sokat tehet annak érdekében, hogy a másnapi kínoktól megkímélje magát. Igyon meg legalább egy liter vizet és vegyen be multivitamint (sokan ajánlják a kalcium pezsgőtablettát is). Vagy ha bízik a népi bölcsességekben, vegyen erőt magán, és az inger leküzdése helyett engedje távozni, ami kikívánkozik – még ha kicsit rá is kell segítenie.
Házibuliban könnyebb berúgni, mint szórakozóhelyen, hiszen a vendégek számára az ital ingyen van és általában nagy mennyiségben áll rendelkezésre. Emellett, ha az alkalmi mixerek szakszerűtlenül, szemmértékükre hagyatkozva készítik el a koktélokat, a vendégserek hamar lerészegedik még akkor is, ha csupán két pohár italt fogyasztottak el, hisz tudtukon vagy szándékaikon kívül jóval több alkoholt fogyasztottak. Ezért, ha ön a házigazda, gondoskodjon róla, hogy bőven álljon rendelkezésre a tömény italok hígítására, és a két koccintás között frissítőül szolgáló víz és üdítő, a kevert italok elkészítéséhez pedig recept szerint, megfelelő mérőpoharakat és kanalakat használjon.
A whiskykóla és a vodkanarancs közkedvelt, könnyen és olcsón előállítható italok, ám tekintettel a különleges alkalomra, nyugodtan próbáljon ki néhány nagyobb mennyiségben is egyszerűen és költséghatékonyan elkészíthető koktélt. Ime néhány ízletes, füszeres recept:
Borpuncs
Hozzávalók tíz főre: Száraz vörösbor - 75 cl; Száraz fehérbor - 75 cl; Porcukor - 8 dkg; Friss citromlé - 6 cl; Citrom - 1 db, gerezdekre vágva, Narancs - 1 db, gerezdekre vágva; Egész szegfűszeg - 3-4 db; Egész fahéjrúd - 4 db; Barna rum -15 cl
A porcukrot nyílt lángon feloldjuk a borban, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, a citromlevet és a fűszereket. Felmelegítjük 60 C-ra, majd lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kissé kihűlni. A barna rumot szervírozás előtt adjuk hozzá a még mindig meleg italhoz, melyeket hőálló füles pohárban vagy kis csészékben kínálunk.
Sangria
Hozzávalók tíz személyre: Gold Malaga - 20 cl; Száraz vörösbor - 210 cl (3 palack); Friss narancs - 6 db; Friss citrom - 3 db; Cukor - 10 dkg; Fahéjrúd - 2 nagy darab; Szódavíz - 10 cl
A gyümölcsöket felkarikázzuk, majd negyedeljük, és egy edénybe tesszük. Óvatosan megszórjuk a cukorral, rátesszük a fahéjat, majd hozzáöntjük a Malaga-t és a vörösbort. Lefedve, 2-3 órán át pihentetjük a hűtőszekrényben. Szervírozás előtt szódavízzel hígítjuk, és bólés poharakba vagy talpas csészében kínáljuk.
Az ital megbolondítható 8 cl Brandyvel vagy Barna Rummal.
Wiener Blut
Hozzávalók: Szederlikőr - 1 cl; Pálinka 1 cl; Sárgabarack lé 2 cl; Citromlé 2 öntet; Jól lehűtött, száraz pezsgő 10 cl; Jégkocka 5-6 darab
A pezsgő kivételével az összes hozzávalót, beleértve a jeget is, sékelben összerázzuk, majd az egészet előhűtött pezsgőspoharakba adagoljuk. Az italokat pezsgővel felöntjük, és gyümölcsökkel, például citrommal, földieperrel vagy cseresznyével díszítjük.
A receptek A 100 legjobb koktél című könyvből származnak (szerző: Toró Elza).