Szexuálisan zaklatta tanítványait a forrójóga kitalálója

Hétmillió dollár (közel 2 milliárd forint) megfizetésére kötelezte a bíróság Bikram Choudhury-t, a forrójóga atyját szexuálisan zaklatás és munkahelyi diszkrimináció miatt.

A jógaoktatót Minakshi Jafa-Bodden perelte be. A nő Choudhury Los Angeles-i jóga iskolájának jogi és nemzetközi ügyeit intézte 2011 és 2013 között. Jafa-Boddent azért rúgták ki, mert nem volt hajlandó fedezni egy nemi erőszak ügyében indult nyomozás során a főnökét - írja a BBC.  

"Jafa-Bodden-t megszégyenítették, és megtorolták, hogy nem volt hajlandó a törvénybe ütköző viselkedést elhallgatni" - írta közleményében a nő ügyvédje, Mark Quigley.

Choudhury elutasította a vádakat és azt állította, azért rúgták ki a nőt, mert annak nem volt engedélye, hogy jogi tevékenységet végezzen az Egyesült Államok területén. A jógaguru ellen a mostani ügytől függetlenül hat nő nyújtott be keresetet szexuális zaklatás miatt. Ügyvédje szerint a vádak hamisak. 

A nőnek egymillió dollárt ítélt meg hétfőn a bíróság szexuális zaklatás és munkahelyi diszkrimináció ellentételezéseként. Kedden a Los Angeles-i esküdtszék elrendelte, hogy Bikram további 6,5 millió dollárt fizessen meg kártérítés címén. Így összesen 7 millió dollárt kap majd.

Az Amerikában élő, de indiai születésű Bikram Choudhury 2002-ben mutatta be a róla elnevezett módszert. A szigorúan 40,5 Celsius fokos teremben végzett gyakorlatok azóta milliomossá tették a 69 éves férfit. 

A Bikram jóga 26 pozitúra szigorú sorrendjéből áll, amit egy forró teremben végeznek. Világszerte 650 stúdióban tanítanak a módszer alapján. A 90 perces órák alatt Choudhury általában egy kis fekete rövidnadrágot visel, míg a tanítványai testhez álló, szoros ruhákban jógáznak. A Bikram jóga hivatalos honlapja szerint számos szabályt kell betartania annak, aki csatlakozni akar. 

"Nincs fizikai érintés, nem javíthatóak ki a tanítványok mozdulatai kezek ráhelyezésével (kivétel ez alól maga Bikram)" - áll a szabályok közt.

"Erősen javasolt, hogy a stúdiók tulajdonosai és a tanárok tartózkodjanak a tanítványokkal és egymással kialakított romantikus kapcsolattól a Bikram Yoga College of India közösségén belül."

Bikramnak számos nagyon lojális követője is akad, akik azt állítják, az egész életüket megváltoztatta a jóga. Olyan hírességek gyakorolják, mint Madonna, Andy Murray, Gwyneth Paltrow.

Októberben Choudhury már elvesztett egy pert. Akkor a jógapózok szerzői joga volt a vita tárgya. Az amerikai bíróság azonban úgy határozott, hogy a forrójóga nem eshet szerzői jogi védelem alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.