Szex, videó, zsarolás

Egész életében mániákusan kerülte a nyilvánosságot, Németország leggazdagabb asszonya viszont egy több mint intim ügy miatt felvállalta, hogy a sajtó nagy terjedelemben tálalja az év zsarolási ügyévé fajult szerelmi afférját.

A hollywoodi forgatókönyvekbe illő történet egyik főszereplője, Susanne Klatten. A híres iparmágnás Quandt-család egyik örököse – akinek vagyonát 7,8 milliárd euróra becsülik - ugyanis profi banda hálójába került. A svájci-olasz hátterű bűnszervezet arra specializálta magát, hogy egy jó svádájú csábító révén gazdag asszonyok bizalmába férkőzik, majd pedig euró-milliókat csal, illetve zsarol ki belőlük.

A „csali” szerepét a 43 éves Helg Sgarbi játszotta. A Credit Suisse bank jogász végzettségű egykori alkalmazottja elegáns hotelek bárjaiban vadászott zsákmányaira, akiket sármos fellépésével szó szerint levett a lábukról. Így történt a nála három évvel idősebb Klattennél is, a háromgyerekes családanya belehabarodott Sgarbiba.

A szerető először arra hivatkozva kért pénzt, hogy állítólag az olasz-amerikai maffia zsarolja. Klatten nem gyanított semmit, s egy müncheni szálloda mélygarázsában, 200 eurós címletekben hétmillió eurót át is adott. – Alig bírtam el a táskát, olyan nehéz volt – idézte a Bild Zeitung Klattent.
Sgarbi, s az őt mozgató cinkostársa, a 63 éves Ernani Barretta vérszemet kapott. Ezután már negyvenmillió eurót akartak kipréselni Klattenből. Azzal fenyegették meg: ha nem fizet, eljuttatják a sajtóhoz a szerelmi légyottokat megörökítő videókat. Kiderült, hogy Sgarbi az egyik találkahelyen, a müncheni Holiday Innben mindig két szomszédos szobát foglalt a pásztorórákhoz. Az egyikben Klattennel végzett lepedőgyakorlatokat, amit a mellette lévő hotelszobából, a megfúrt falon keresztül bűntársai videóra rögzítettek.

Klatten számára a zsarolással vált világossá, hogy szisztematikusan csalták lépre. A mindig diszkrét, visszahúzódó asszony ekkor a rendőrséghez fordult, felvállalva annak kockázatát is, hogy az affér nem marad titokban. Innentől minden a filmekből ismert módon játszódott: a Tirolban megszervezett pénzátadáskor közbe léptek a rendőrök, Sgarbit és cinkosait lekapcsolták. Mindez még az idén januárban történt, a német lapokban nagy terjedelemben tálalt történet azonban csak most kapott nyilvánosságot.

A Sgarbit mozgató Barretta meglehetősen kétes, viszont állítólag nagyon karizmatikus személyiség. „Isten küldöttének” nevezve magát Zürichben szektát alapított az 1990-es években. A berlini Der Tagesspiegel szerint sok fiatalt, főleg nőket kerített a hálójába, akik ingyen dolgoztak a férfi által üzemeltetett bárokban és éttermekben.

Barretta a több nyelven beszélő, kifogástalan modorú Sgarbit tudatosan állította rá negyven feletti gazdag asszonyokra. Sajtóértesülések szerint a megzsarolt áldozatok között van egy 83 éves svájci bárónő és egy negyvenes éveiben járó, igen tehetős német gyáros-családból származó nő is. Barretta a milliókat ingatlanokba fektette, illetve luxusautókat vásárolt: garázsában egy Bentley, egy Ferrari, no meg egy Lamborghini sorakozott – írta a Süddeutsche Zeitung.

Klatten kétség kívül Sgarbi legnagyobb fogásának számít. A Quandt az egyik leghíresebb német iparmágnás família. Susanne édesanyjával és öccsével a BMW-részvények 46 százalékát birtokolja, s nem mellékesen az Altana vegyipari konszern egyik főrészvényese is. Családjával visszahúzódva él Münchenben, távol tartja magát a felső tízezer partijaitól. Üzleti ügyeit is diszkréten intézi. A legfrissebb hírek szerint 910 millió euróért felvásárolná az Altana még más kezekben lévő részvényeit, s a céget végleg kivezetné a tőzsdéről. Ami a Sgarbinak adott hétmillió eurót illeti, ha abból valamit visszakap, azt - mint nyilatkozta - jótékony célra kívánja elkölteni.

Klatten családi háttere roppant érdekes. Nagyapja, Günther Quandt a Hitlert és nemzeti-szocialista pártot támogató német nagyiparosok egyik vezéralakja volt. A III. Birodalom hadseregének a többi között akkumulátorokat szállított, ezeket jelentős részben az SS által rendelkezésre bocsátott kényszermunkásokkal állíttatta elő.

Németországban az idén az év televíziós dokumentumfilmje lett az a tavaly bemutatott alkotás, amely a Quandt-család hosszú időn át elhallgatott náci kapcsolatait tárta fel. A nagy visszhangot kiváltó, a Népszabadságban is ismertetett film nyomán a Quandt-örökösök hozzájárultak ahhoz, hogy történészek dolgozzák fel a familía történetének eddig leginkább szőnyeg alá söpört korszakát.

Susanne Klatten
Susanne Klatten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.