Szesztilalom a világ egyik legnagyobb szilveszteri buliján

Alkoholtilalmat rendeltek el az ausztráliai Sydney kikötőjében, ahol másfél millió ember részvételével tartják a világ egyik legnevezetesebb szilveszteri partiját.

"A cél nem az, hogy elrontsuk az embereket örömét, hanem az, hogy garantáljuk mindenki biztonságát" - mondta Andrew Scipione rendőrfőnök, utalva arra, hogy a korábbi években újra és újra verekedésekhez, erőszakcselekményekhez vezetett a túlzott alkoholizálás.

A legelszántabb bulizók már csütörtök hajnalban kimentek a kikötőbe, hogy a legjobb helyről nézhessék a világ egyik leglátványosabb szilveszteri mulatságát, amelynek fénypontja az éjféli - közép-európai idő szerint 14 órai - tűzijáték.

Addig a szokásos tengeri hajóparádéval és 15 muzeális repülőgép légi felvonulásával szórakoztatják a publikumot, amelyet arra kértek, hogy viseljen valamilyen kék ruhadarabot az idei mulatság mottójának (Awaken The Spirit) jegyében.

Új-Zélandon két órával még korábban köszönt be az új év, és bár az óramutatók ugyanúgy 12-őn állnak, ahogy  "magyar" idő szerint, ám ott éjféli, itt meg déli 12-őn. A Csendes-óceán legkeletibb szigetén, Kiribatin közép-európai idő szerint már 11 órakor köszöntik az újévet.

Szerte Ausztráliában rendőrök ezreit vezényelték ki, hogy elejét vegyék ittas ünneplők garázdaságának. A rendőrfőnökök felszólították a potenciális bajkeverőket, hogy maradjanak otthon, különben börtönbe kerülhetnek.

Japánban milliók keresik fel a szentélyeket, hogy jószerencséért imádkozzanak 2010-re.

Milliós tömeget várnak Németország legnagyobb szilveszteri utcabáljára Berlinbe is. Éjfélig három színpadon szórakoztatják koncertekkel a tömeget a Brandenburgi-kapu és a Győzelmi oszlop közti hagyományos felvonulási úton.

Kétmillió embert, köztük 600 ezer turistát várnak a világ egyik legnagyobb szilveszteri partijára a riói Copacabana strandon, ahonnét a pezsgősüvegek kivételével kitiltották az üvegpalackos italokat csütörtök estére.

Több emelvényről is koncertekkel, forró ritmusokkal hevítik a hangulatot. A legnagyobb színpadot a Copacabana Palace luxusszálló előtt építették fel. Az Atlanti-óceánon felszínén lebegő 9 mesterséges szigetről indítják a rakétákat az éjféli tűzijátékhoz, amelynek során olyan kívánságokat is az égre rajzolnak, mint "szeretet", "béke", "jövő" és "család".

Harminc turista a világ minden tájáról 100 eurót fizetett azért, hogy az egyik riói nyomornegyed egy viskójából - amúgy a cukorsüveg városának egyik legmagasabb pontjáról - csodálhassa majd a látványos tűzijátékot. A 400 lépcsőfokon át megközelíthető pavaozinhói kalyiba tulajdonosa, egy 76 éves asszony hagyományos riói vacsorával is megvendégeli az egzotikumot kereső külföldieket.

Ugyancsak kétmillió emberre számítanak Brazília gazdasági fővárosában, Sao Paulóban, ahol a Paulista sugárúton, a 2010-es labdarúgó világbajnokságon remélt brazil győzelem jegyében várják az új évet. A metropoliszban 100 ezer rakétával világítják meg az éjszakai eget, ahonnét pontban éjfélkor konfettizápor hull majd a résztvevőkre.

Budapesti szilveszter
Budapesti szilveszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.