Szervátültetett gyerekeknek gyűjtött pénzt a Parlament kórusa

A szervátültetett gyermekek gondozására fordítja a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika azt a pénzadományt, melyet a Szená-Torok kórus ajánlott fel.

A parlamenti képviselőkből álló kórus 500 ezer forintottal támogatja a klinika munkáját. A tizenötödik születésnapját ünneplő kórus jótékonysági koncertjén mintegy 420 ezer forint gyűlt össze, melyet a tagok 80 ezer forinttal egészítettek ki. A pénz a szervátültetett gyerekek ellátását segíti majd - közölte a Semmelweis Egyetem az adományátadás napján, szerdán az MTI-vel.

A klinikán működik az az osztály, ahol az új vesére, májra, tüdőre váró és a transzplantáción átesett gyermekek gondozását végzik - idézte a közlemény Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika főigazgatója szavait. A rektor az adomány átvételekor elmondta: mikor megkérdezték, hogy melyik betegségcsoport segítésére tudná felhasználni a klinika az összeget, azonnal a gyermektranszplantációt nevezte meg. Ebben az is közrejátszott, hogy az idei év második fele nagy jelentőségű a szervátültetés szempontjából, mivel Magyarország a közelmúltban csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervcseréket koordináló szervezethez. Ennek következtében többek között a magas rizikócsoportba tartozó gyermekek is a mostaninál nagyobb eséllyel, gyorsabban juthatnak szervhez.

A kórus 1996-ban alakult, elsősorban országgyűlési képviselőkből és minisztériumi dolgozókból. Eddig több mint kétszáz fellépésük volt, amelyeken mindig jótékony célokra gyűjtöttek - ismertette Kristyánné Aknai Erzsébet, a Szená-Torok kórus képviseletében. "Fő alapelvünk, hogy segítsük koncertjeinkkel azokat, akik valamilyen okból kevesebbet kapnak a társadalom figyelméből, vagy valamilyen okból segítségre szorulnak" - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.