Szerdán erős hófúvásra, fennakadásokra kell készülni

A szerdára várható, helyenként erős hófúvás miatt lassabb haladásra és fennakadásokra kell készülni az utakon - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy szerdán indulás előtt mindenki tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljon el. Az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

A meteorológiai szolgálat a hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére másodfokú, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken a szél hófúvást okoz, amely hótorlaszokat emelhet.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében szerdán több mint tíz centiméternyi hó hullhat, emiatt első fokú figyelmeztetést rendeltek el, és ugyanezen megyékben talaj menti fagyra is figyelmeztet a meteorológia.

Emellett tizenegy megyében jelentős mennyiségű esőre is számítani kell. 24 óra alatt több mint húsz milliméter csapadék hullhat, és ezért első fokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Pest megyére, valamint a főváros területére.

Szerdán tél lesz

Szerdára a jelentős mennyiségű csapadék, talaj menti fagy, havazás és hófúvás miatt is adott ki több megyére figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az erős hófúvás miatt két megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint, amelyet kedd kora este juttatott el az MTI-hez, tizenegy megyében jelentős mennyiségű esőre kell számítani. 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat, ezért elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Pest megyére, valamint a főváros területére.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében szerdán több mint 10 centiméternyi hó hullhat, emiatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A hófúvás miatt két megyére - Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyére - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, két megyére - Veszprém, illetve Zala megyére - citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szél hófúvást okoz, amely hótorlaszokat emelhet.

A talaj menti fagy miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyékben adtak ki figyelmeztetést.

A figyelmeztető előrejelzés szerint szerdán jobbára az északi és keleti tájakon lehet területi átlagban 20 millimétert meghaladó csapadék. A Dunántúl nyugati felén havazás valószínű, főként Vas és Zala megyében, Győr-Moson-Sopron nyugati részén és Veszprém megye magasabban fekvő területein szerda délelőttig helyenként 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat. A Dunántúl többi részén havas eső, eső egyaránt előfordulhat.

Emellett a szél is viharossá fokozódik, majd várhatóan szerda estére mérséklődik. Emiatt a Nyugat-Dunántúlon szerdán a nap első felében hófúvásra is számítani kell. A lehulló hó síkvidéken inkább csak átmenetileg maradhat meg - jegyezte meg a meteorológiai szolgálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.