Szén-monoxid mérgezés a templomban

A kórházi vérvizsgálatok megerősítették a gyanút: a rosszulléteket egyértelműen szén-monoxid okozta a Veszprém megyei tótvázsonyi templomban.

Az esetet fél négykor jelezték a mentőknek. A betegeket az ajkai, a tapolcai és a veszprémi kórházakba szállították. Az első  megállapítás szerint a sérültek állapota nem életveszélyes. A mentők  nem tartják kizártnak, hogy újabb rosszullétre panaszkodó helybeliek  is jelentkeznek még - tájékoztatta az MTI-t a mentőszolgálat.

A templom fűtését légbefúvásos módszerrel oldották meg a 2000-es  évek elején, azóta az előírt karbantartási és ellenőrzési  feladatokat elvégezték - mondta Heilig Zoltán, Tótvázsony  alpolgármestere.

A település plébánosa, Gere Dávid Márk  elmondta, hogy a 11 órakor kezdődő szentmiséje alatt nem tapasztalt  rosszullétet a hívők körében, de délutánra már maga is fejfájásra  panaszkodott.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  szóvivője tudatta: a baleset azért következett be, mert  az égéstermék vélhetően visszaáramlott a templom belső terébe,  miután az erős szél visszanyomta a kéménybe. Ez erős szélben gyakran  előfordul - tette hozzá.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. A megnyugtató megoldást  az jelenti, ha valaki egy néhány ezer forintos érzékelőt szerel fel  a lakásba, amely sípolással jelzi, ha megemelkedik a szén-monoxid  koncentrációja - tanácsolta Dobson Tibor.
A beszállítottaktól vett vérvizsgálati anyag kimutatta, hogy a  rosszulléteket egyértelműen szén-monoxid okozta - tájékoztatott Cholnoky Ferenc kórház sürgősségi osztálya.

A Veszprémbe szállított betegek jó állapotban vannak,  hazatávozásukat egy ismételt esti vérvizsgálattól teszik függővé.
Az ajkai Magyar Imre kórházban ápolt két beteg állapota is jó -  mondta Nyári Ildikó főigazgató-főorvos -, ők várhatóan holnap  elhagyhatják a kórházat.

A tapolcai Doktor Deák Jenő kórház osztályos orvosa, Csuri Mária  arról informálta az MTI-t, hogy a hozzájuk beszállított négy beteg  közül három saját kérésére már haza is mehetett. Az egy bent fekvő  állapota jó - tette hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.