Szemmel verő hadsereget vetnek be a gólyák ellen

Puszta szemmel kell katonáknak elriasztaniuk gólyákat egy repülőtér közeléből Ausztriában, semmilyen hagyományosabb fegyvert nem használhatnak.

A harc Zeltwegben folyik és azért, hogy a gólyák ne veszélyeztethessék a július eleji légibemutatót. Ha egy repülőgép hajtóműve beszippant egy termetes madarat, akkor hamar földre kényszerülhet és nem biztos, hogy tragédia nélkül. A biztonság végett 24 katonát vezényeltek a gólyák ellen. A hadsereg emberei nem panaszkodhatnak órási túlerőre, mert a madarak csak egyfős - vagy egypéldányos - létszámfölényben vannak.

A katonákat azután vetették be, hogy a légiparádé szervezői nem boldogultak a gólyákkal: hiába próbálták elcsalni őket távolabbra - gólyák számára - ínyenc táplálékkal, nem fűlött a csőrük hozzá, és nem érdekelték őket a műanyagból készült csábos gólyalányok és deli gólyakakasok.

A katonáknak tilos használniuk lőfegyvert, ám felvértezték őket "fortéllyal": zordan farkasszemet kell nézniük a gólyákkal, amitől a madarak odébbállnak.

Siegfried Prinz környezetvédő szerint a módszer bevált. Elmondása szerint a szigorú tekintetet kevésbé állják - még két lábon is - a gólyák, mint a puskalövés durranását.

A 24 katonának hajnali öttől este tízig kell félelmetesen gólyákra merednie - adta hírül a brit Metro újság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.