Személyes bosszú áldozata lehetett a halálra kínzott olasz diák

A Kairóban halálra kínzott olasz diák egy szerdán kiadott belügyminisztériumi közlemény szerint "bűnügy", vagy "személyes bosszú" áldozatává válhatott.
A hónap elején egy autópálya mentén holtan talált Giulio Regeni a közlemény szerint "szerteágazó ismeretségi körre tett szert annak ellenére, hogy mindössze hat hónapot töltött az országban".

"A vele kapcsolatban álló egyiptomiak és külföldiek körében végzett részletes vizsgálatok és kihallgatások (...) az elkövetőket és indítékait nézve minden lehetőséget nyitva hagynak, beleértve egy esetleges bűntény vagy személyes bosszúvágy fennforgását" - áll a közleményben.

Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt, és a tömeges rendszerellenes megmozdulásokban jelentős szerepet játszó munkásszövetségeket kutatta. A 28 éves diáknak a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban.

Részben fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett. Ügyészségi és
egészségügyi források szerint teste elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások, valamint a nemi szervén elszenvedett áramütések nyomait viselte. Az olasz belügyminisztérium szerint a diákot "embertelen, állati" erőszak érte.

A most megjelent közleményben a belbiztonsági és rendvédelmi szervekért felelős tárca újból élesen bírálta "egyesek elhamarkodott következtetéseit", valamint az "egyes külföldi lapokban ismételgetett pletykákat", utalva ezzel azokra a jelentésekre, amelyek a biztonsági erőket gyanítják a gyilkosság hátterében.

Szemtanúkra és biztonsági forrásokra hivatkozva az olasz sajtó mellett az amerikai The New York Times is azt írta, hogy Regenit civilruhás rendőrök vették őrizetbe eltűnése napján a lakhelye közelében. Sokan azt gyanítják, hogy kutatása témája, és az ellenzéki mozgalmak és szervezetek soraiból származó kapcsolatai keverték bajba.

Róma nyomatékosan felszólította Kairót az igazság feltárására. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter két hete kijelentette, hogy nem elégszik meg "feltételezett igazságokkal", utalva azokra a - később cáfolt - hírekre, amelyek szerint két gyanúsítottat őrizetbe vettek.

A belügyminisztérium szerdai közleményében megerősítette az igazság feltárása terén tanúsított elkötelezettségét, és hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok az országban tartózkodó olasz nyomozócsoporttal szoros együttműködésben zajlanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.