Székesfehérvári emlékmű szovjet katonák áldozatainak

Kocsis Balázs különleges hegesztési technikával készült alkotása egy kivégzéshez letérdelő ember árnyékát vetíti a Rác templom kertjének falára

Emlékművet állított Székesfehérvár azoknak a mártíroknak, akiket 1945. március 22-én szovjet katonák végeztek ki. A különleges szobrot Warvasovszky Tihamér (MSZP) polgármester avatta fel, az áldozatokra Radics József (Fidesz) önkormányzati képviselő emlékezett. 

Hatvannégy éve, amikor a szovjet-ukrán front egyik előőrse elérte Székesfehérvárt, három szovjet katona ellenséget keresve bejárta a település rácok lakta városrészét. Az egyik házban előbb bort követeltek, majd rátámadtak a házban tartózkodó fiatal nőre.

A család férfi tagjai a védelmére siettek, s két szovjet katonát halálosan megsebesítettek. A harmadik elmenekült, jelentést tett. A bosszú nem maradt el. Este katonák érkeztek az utcába, összeterelték, falhoz állították, és géppisztoly-sorozattal agyonlőtték az ott tartózkodó 12 férfit. A legfiatalabb áldozat 21, a legidősebb 81 éves volt. Egy 17 éves fiú szerencsésen túlélte az öldöklést, bár megsebesítették, életben maradt.

Az emlékművet - amelynek avatásán ott voltak a mártírok hozzátartozói is - megáldotta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Dalibor Milenkovity lelkész.

Kocsis Balázs helyi szobrász, restaurátor különleges hegesztési technikával készült alkotása egy kivégzéshez letérdelő ember árnyékát vetíti a Rác templom kertjének falára, s mintegy az utolsó pillanat döbbenetét ábrázolja. Előtte egy kőtömb örökíti meg az áldozatok nevét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.