Lerombolta a morvaországi történelmi kápolnát egy magyar kamionos

A rendőrség szerint a sofőr nem volt italos, csak figyelmetlen: egyirányú utcába hajtott be, majd a szűk utcában a kamion oldalával gyakorlatilag elsodorta a kápolnát. A kápolnát a 18. században, az egykori helyi vesztőhelyen építették.

Történelmi értékű, a 18. században épített kis festett kápolnát sodort el egy magyar kamionsofőr a dél-morvaországi Stráznice városka központjában - közölte Petr Zámecník, dél-morvaországi rendőrségi szóvivő kedden

A téglából épített apró épületből, amely megtalálható a csehországi kulturális emlékek listáján, csak az egyik fal torzója maradt meg. Az anyagi kár értéke meghaladja a százezer koronát (1,15 millió forintot).

A rendőrség szerint a magyar gépkocsivezető józan volt, nem fogyasztott alkoholt, de érthetetlen okokból többször is megsértette a közlekedési szabályokat, olyan utcákba fordult be, ahová tilos volt behajtani.

A Veselí nad Moravou városka felől érkező kamionokat már Stráznice előtt táblák figyelmeztetik, hogy tilos behajtaniuk erre az útra. A magyar kamionvezető azonban mindezt nem vette észre, vagy ignorálta, és behajtott egészen a település központjába. Amikor a Veselská és a Skácelova utcák kereszteződésénél jobbra fordult, a kamion oldalával lerombolta a kis kápolnát.

A rendőrség helyben 2000 koronás bírságot szabott ki - amelyet a sofőr megfizetett - és eljárást indított ellene.

A stráznicei polgármesteri hivatal most azt mérlegeli, hogy követelni fogja-e a magyar gépkocsivezetőtől az általa okozott kár megtérítését. A kápolnácskát a 18. században építették azon a helyen, ahol egykoron a helyi bitófa állt. A műemlék felújításáról a helyi önkormányzatnak kell döntenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.