Szégyelli magát az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr

Hosszú hallgatás után nyíltan beszélt Reinhold Hanning, az auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őre, aki ellen jelenleg büntetőper zajlik Németországban.

- Szégyellem, tudatosan hagytam, hogy igazságtalanság történjen, nem tettem ellene semmit - mondta a 94 éves Hanning, aki Auschwitzban 17 ezer ember meggyilkolásához asszisztálhatott. Avád szerint felügyelte a folyamatot, amikor a foglyokról döntöttek: gázkamrába vagy munkába küldik őket.

Hanning pénteken azt mondta, megbánta, hogy egy „bűnszervezet” tagja volt, amely nagyon sok embert megölt, és sokaknak okozott szenvedést. Az egykori SS-tag sokáig nem akart beszélni a táborban történt szörnyűségekről. – Csendben maradtam sokáig. Csendben maradtam egész életemben – jegyezte meg.

–Auschwitz egy rémálom volt. Bárcsak sosem jártam volna ott. Az embereket lelőtték, elgázosították és elégették - olvasta fel később ügyvédje Hanning nyilatkozatát. Az egykori auscwitzi lágerőr tagadja, hogy közvetlenül részt volna a gyilkosságokban, de bocsánatot kért mindenért - írja az Independent.

- Elfogadom a bocsánatkérést, de nem tudok neki megbocsátani - mondta az egyik 95 éves Auschwitz-túlélő, aki szerint Hanningnek már jóval korábban a nyilvánosság elé kellett volna állnia, és elmondania, hogy mi történt.

Hanning az auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őre lehet, akit bíróság elé állítanak Németországban. Legutóbb tavaly ítéltek el lágerőrt, a 94 éves Oskar Gröninget, aki 300 ezer ember meggyilkolásában vett részt. Gröning négy év börtönt kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.