SZDSZ a Cozma-ügyről: "ennek itt véget kell vetni"

Fontos, hogy a Veszprémben történt "megdöbbentő, felháborító, aljas bűncselekmény" nyomán ne uralkodjanak el az országban az indulatok, de fontos az is, hogy az elkövetőket mielőbb fogják el, s példás büntetést kapjanak - mondta Szent-Iványi István (SZDSZ) Székesfehérváron.

Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke, a párt európai parlamenti listavezetője hétfőn tartott sajtótájékoztatót a hétvégi, veszprémi tragédiáról. Megnyugtató, mondta, hogy két feltételezett elkövetőt már őrizetbe vettek, de a rendőrség becsülete megköveteli, hogy mindenkit elfogjanak, aki részese volt a bűncselekménynek.

"Azt várjuk, hogy példás büntetés szülessen, mert a magyar társadalmi rend és béke nem tűrheti el azt, hogy ilyen bűncselekmények és értelmetlen halálok történjenek" - mondta. Szerinte nem lehetünk megértők, és nem fogadhatjuk el a társadalmi együttélés normáinak súlyos megsértését, s különösen nem lehetünk megértők a bűncselekményekkel szemben semmilyen körülmények között. Ezt nagyon világosan meg kell üzenje minden politikai párt és minden jóérzésű ember: ennek itt véget kell vetni - jelentette ki. Mint mondta, az SZDSZ ugyanakkor kiáll mindenkiért, akit igaztalanul ér támadás, aki a diszkrimináció áldozata, s akit az előítéletek sújtanak. Fontos, hogy ebben a helyzetben se uralkodjanak el az indulatok az országban, mert az sem a többségnek, sem a kisebbségnek nem érdeke - fogalmazott. Hozzátette: az állami szerveknek megvan a felelősségük abban, hogy elejét vegyék a társadalmat joggal foglalkoztató jogsértéseknek, bűncselekményeknek. "Ezen a téren határozottabb cselekvést várunk el az igazságszolgáltatás valamennyi szervétől" - mondta.

A liberális politikus szólt arról, hogy az SZDSZ a következő tanácsülésén vitatja meg és fogadja el a párt roma stratégiáját, amely abból indul ki, hogy a rendszerváltás óta nem javult, hanem romlott a romák integrációja, rosszabbak a foglalkoztatási, iskolázottsági adataik, mint azt megelőzően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.