Százmilliós német-magyar drogfogás

Több hónapos nyomozást követően egy összehangolt akcióban mintegy 90 kiló különböző drogot foglalt le a rendőrség Németországban és Budapesten. Hat személy előzetes letartóztatásban várja a nemzetközi drogterjesztő hálózat teljes felszámolását követő eljárás befejezését. A lefoglalt kábítószer piaci értéke mintegy 332 millió forint.

A Bonni Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni egységének vezetője még tavaly novemberben kért találkozót a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kábítószerosztályának vezetőjétől, miután egy drogügy nyomozása közben olyan információkhoz jutottak, hogy az évek óta Bonnban élő magyar állampolgárságú L. József (30) és társai kábítószert szálíltanak Németországból Magyarországra.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A határokon átnyúló bűnügyekben Magyaroszágon kizárólag az NNI nyomozhat. A nyomozóiroda kábítószer-osztályának nyomozói rövid idő alatt feltérképezték L. hazai kapcsolatait, érdekeltségeit. Megállapították róla, hogy bár semmiféle legális jövedelemforrása nem volt, messze az átlag feletti színvonalon élt. Kézenfekvő magyaráznak tűnt, hogy a drogkereskedelemből finanszírozza kiadásait.

L. József Magyarországon elsősorban B. Bélával (28) és K. Gáborral (25) tartott fenn szoros kapcsolatot. Rajtuk kívül néhány bonni illetékességű férfi járt nála rendszeresen Budapesten. L. időről időre Németországba utazott, azonban a hatóságok soha nem találtak okot rá, hogy átkutassák. Nyilvánvaló volt, hogy ő nem szállít drogot.

Az aprólékos adatgyűjtés eredményeképpen az év elejére a német és a magyar rendőrség előtt is kirajzolódott a két ország között közvetítő drogkereskedő szervezet kapcsolati térképe. Mindkét országban szoros rendőri megfigyelés alá vonták a csoport tagjait.

Az NNI szerdai sajtótájékoztatóján Madarász Attila őrnagy, a kábítószerosztály vezetője nem kívánt válaszolni arra a kérdsére, hogy sikerült-e ez idő alatt feltérképezni L. és társai viszonteladó (kiskereskedő) hálózatát. Nyomozati érdekre hivatkozva sem a Németországból Magyarországra szállított drogok eredetéről, sem a gyanúsítottak előéletéről nem beszélt.

Április 24-én a két ország rendőrsége egy összehangolt akció keretében lecsapott a szervezetre. Reggel a németországi A3-as autópályán a rendőrség feltartóztatott egy bonni férfit, és átkutatta a személygépkocsiját. Összesen 30 kilogramm amfetamint találtak az autóban kialakított speciális rejtekhelyeken.

Később a Bonni Rendőrfőkapitányság kábítószeres nyomozócsoportja egy időben több helyszínen is házkutatást tartott. Többek között átkutatták L. József bonni lakását is, ahol 25 kió ametamint, 8,8 kilogramm hasist, 417 gramm kokaint és 836 gramm marihuána szerű anyagot foglaltak le.

Ugyanakkor az NNI nyomozó XI. kerületi lakása közelében elfogták B. Bélát. A lakásában 2,2 kiló amfetamint, és 6,5 kilogramm, a drogok hígításához való laktosumot találtak.

K. Gábort, a csoport másik Magyarországon azonosított tagját a XX. kerületben vették őrizetbe. Hét csomagban összesen 3,3 kilogramm hasis gyantát találtak a lakásában. Később, ugyancsak a XX. kerületben  rátalálták K. drogdepoként használt másik lakására is, ahonnan 18 kilogramm amfetamin és egy kiló hasis gyantát foglaltak le.

Az NNI - egyelőre - azzal gyanúsítja L. Józsefet, hogy közreműködött a német autópályán lefoglalt 30 kiló drog Magyarországra szálíltásában, két társát pedig azzal, hogy a Magyarországra szállított drog értékesítésében vállaltak kulcsszerepet.

A német-magyar drogakcióban összesen 90 kiló különféle kábítószert foglaltak le a hatóságok, melyek kiskereskedelmi árát a szakértő 332 millió forintra becsülte. Mindkét országban három-három személy várhatja előzetes eltartóztatásban, illetve vizsgálati fogságban az ügy lezárását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.