Százhúszmilliónyi hamis dollárt nyomtattak

Számítógéppel tervezték és profi nyomdában gyártották a hamis pénzt Miskolcon. Különösen nagy értékre elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat a B.A.Z. Megyei Főügyészség.

 

Az egyik vádlott, egy 60 éves férfi, ismeretlen személyektől kapott megbízást 2015 elején, hogy nagyobb mennyiségű hamis 20 dolláros bankjegyet állítson elő, amelyeket Ukrajnában kívántak forgalomba hozni. A vádlott megkereste ismerősét, egy 54 éves férfit, aki egy miskolci nyomdában dolgozott. Megállapodtak, hogy ebben a nyomdában gyártják le a hamis pénzt. Az idősebb vádlott beszerezte a szükséges bankjegyfestéket, a speciális UV-jelző festéket és a 20 dolláros bankjegy alap képfájljait.

A nyomda üzemeltetőjét arra is rávették, hogy egy drága és modern digitális nyomdagépet vásároljon, mert a jövőben nagyobb mennyiségű megbízást ígértek neki. A cég képviselője nem tudott a vádlottak eredeti szándékáról. A pénz előállításához szükséges grafikai és digitális háttéranyagot a fiatalabb vádlott készítette el. 2015 januárja és júliusa között folyamatosan történt a hamis pénz nyomtatása. Több próbanyomatot is készítettek, melyeket a megrendelőknek bemutattak. Tavaly július végén rendőrök ütöttek rajta a pénzhamisítókon, és lefoglalták a festékeket, nyomólemezeket, papírokat, illetve a már kész hamis bankjegyeket. A két vádlottat őrizetbe vették.

Féléves tevékenységük során összesen mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt állítottak elő 20 dolláros címletekben. Ezen túl 200-as címletű hamis ukrán hrivnyát is készítettek a megrendelő kérésére összesen mintegy 36 millió forint értékben. A hamis pénzekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, mert Nyíregyházán pénzváltókban felbukkant.

Az elkészített bankjegyek közepes minőségű hamisítványok. A valódi bankjegyektől eltérő papír és nyomdatechnika, a rajzolatok elnagyoltsága és az utánzott biztonsági elemek gyenge kivitele miatt a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére, az elvárhatóan figyelmes átvétel esetén nem alkalmasak. Az USD és UAH bankjegyeket nem ismerő személyek számára megtévesztőek lehetnek. Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakkal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta – tájékoztatott Miskolci László főügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.