Tömeges rosszullét a menzai grízes tésztától

Mintegy száz gyerek és felnőtt lett rosszul a Békés megyei Kondoroson szerda délután, miután megették a közétkeztetésben felszolgált ebédet.

Az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa egy szezonálisan jelen lévő vírusfertőzésre gyanakszik. Tizenöt gyerek került a gyulai Pándy Kálmán Kórházba, ahonnan csütörtök délután valamennyien távozhatnak. A tünetek először az óvodában jelentkeztek, egyre többen kezdtek el hányni, szerda estig mintegy 60 gyereket láttak el az orvosok. Ezután a helyi általános iskolában is rosszul lett 25 gyerek, és néhány felnőtt is megbetegedett.

Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos azt mondta, csütörtökön már nem regisztráltak új esetet. A kondorosi gyermekorvos tájékoztatására hivatkozva közölte: a szerdán megbetegedett páciensek nagy része mára sokkal jobban lett. A tisztifőorvos szerint ezért a helyzetet most megnyugtatónak lehet nevezni.

A betegektől széklet- és hányadékmintát vettek, a laboreredmények - amelyek várhatóan hétfőre lesznek meg - valószínűleg megerősítik a feltevést, hogy egy szezonálisan jelen lévő vírus okozta a hirtelen nagy tömegű, ám gyorsan - 24-48 órán belül - lezajló megbetegedéseket. Szakembereik jelenleg is a településen vannak, még ma felkeresnek mindenkit, aki részesül a közétkeztetésben, de szerdán már nem tudták megvizsgálni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei mintát vettek az ebédre felszolgált becsinált levesből és grízes tésztából. A hivatal az MTI-nek a vizsgálati eredményt tudakoló kérdésére egyelőre nem válaszolt. A megyei tisztifőorvos elmondta, hogy mind a közétkeztetést végző konyhában, mind az oktatási intézményekben még az éjjel elvégezték az elrendelt fertőtlenítést.

A kondorosi polgármesteri hivatal honlapján hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a fertőzés elsősorban mosatlan kézzel továbbadva vagy légúton át terjed, amelyet leginkább rendszeres kézmosással, valamint a lakókörnyezet fertőtlenítésével lehet megakadályozni.

Ribárszki Péter (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az óvodában és az általános iskolában tart a fertőtlenítő takarítás azokban a helyiségekben, ahol az étkeztetés zajlik, ennek ellenére mindkét intézményben folyik az oktatás-nevelés is. Az óvodáról szólva közölte: az intézmény két épületrészből áll, az egyiket fertőtlenítik, a másikban vannak jelenleg a gyerekek. Szerdán kisebb pánikhangulat volt érezhető a településen, de mindenki jól kezelte a helyzetet, és úgy látja, hogy mostanra megnyugszanak a kondorosiak.

A polgármester megerősítette az MTI információját, hogy a konyha jelenleg is üzemel. A polgármesteri hivatal nem tud mást tenni, mint várja az ÁNTSZ-től és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a vizsgálati eredményeket, amelyeket hétfőre ígérnek.

Kövendi József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház megbízott főigazgatója hozzátette: 16 gyermeket vittek be, és 15-öt kellett közülük felvenni a kórházba kiszáradás veszélye miatt. A gyerekek infúziót kaptak, és másnapra sokkal jobban lettek. Csütörtökön már csak néhányukat kellett infúzióval kezelni, délutánra pedig valamennyien elhagyhatják a kórházat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.